Landelijke staking apotheken dinsdag 12 november

Op dinsdag 12 november doet Apotheek Grootegast mee aan de landelijke staking. De apotheek is dan gesloten en alleen beschikbaar voor spoedzorg. Apothekersassistenten en apotheekmedewerkers leggen op deze dag het werk neer voor een betere cao. De apothekersassistenten en apotheekmedewerkers doen heel verantwoordelijk werk, maar krijgen daarvoor helaas niet de waardering die ze verdienen. De huidige vergoedingen voor de apotheekdiensten zijn niet toereikend om de salarissen voldoende te verhogen en de werkomstandigheden te verbeteren.

Wij vragen u enkel naar de apotheek te komen voor zaken die niet kunnen wachten tot de volgende dag.

Wij rekenen op uw medewerking en danken u voor uw begrip!

Bekijk het filmpje hieronder over medicijntekorten

Medicijnen uit de 24-uurs afhaalautomaat

Geen tijd om te wachten op uw medicijnen in de apotheek? Uw medicijnen afhalen wanneer het u uitkomt? 24 uur per dag, 7 dagen per week!

De afhaalautomaat is eenvoudig te gebruiken. Zodra uw medicijnen klaarliggen krijgt u per sms een code naar uw mobiele telefoon die u nodig heeft om uw medicijnen af te halen. U krijgt dan 3 dagen de tijd om uw medicijnen uit de afhaalautomaat te halen.

Medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden, verpakkingen met een afmeting groter dan een schoenendoos kunnen niet afgehaald worden uit de afhaalautomaat en zullen voor u in de apotheek worden klaargelegd.

Wilt u zich aanmelden voor de 24-uurs afhaalautomaat? Klik dan hier.

Medicatieoverzicht

  • Wilt u een medicatieoverzicht voor uzelf aanvragen? U kunt dit in de apotheek aan de balie afhalen, hiervoor hoeft u van tevoren geen telefonisch contact op te nemen. Zorg er wel voor dat u een geldig ID-bewijs bij u heeft.
  • Komt u voor iemand anders een medicatieoverzicht afhalen? Dan dient u een machtiging, met toestemming van diegene, in de apotheek in te leveren.
  • Vanwege privacy versturen wij geen medicatieoverzicht per e-mail.

Herhaalservice

Gebruikt u medicijnen voor langere tijd en heeft u nog geen automatische herhaalservice? Neem dan contact met ons op via 0594-612126, stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl of kom langs in de apotheek. Voor deze medicijnen hoeft u zelf geen recepten meer te regelen. Dat doen wij voor u. Dat bespaart u tijd en u hoeft ook niet bij te houden wanneer de medicijnen bijna op zijn. De huisarts en de apotheek zorgen er samen voor dat u uw herhaalmedicijnen op tijd heeft. Desgewenst krijgt u een bericht van ons zodra uw medicijnen klaarstaan voor afhalen of voor bezorgen.

Medicatierollen

Apotheek Grootegast kan uw medicijnen afleveren in medicatierollen, een systeem waarbij medicijnen per innametijdstip per dag verpakt worden. Ideaal voor als u veel medicijnen per dag moet slikken. Wilt u weten of u voor deze service in aanmerking komt of wilt u meer informatie, neemt u dan contact met ons via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Afhaallocatie Poiesz Opende

Woont u in Opende of in de omgeving en wilt u uw medicijnen dichterbij huis kunnen afhalen? Dat kan bij de servicebalie van supermarkt Poiesz in Opende. Wilt u hier gebruik van maken? Neem contact met ons op via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Bezorgservice

Laat uw gezondheid (tijdelijk) te wensen over? Hebt u daarbij speciale geneesmiddelen nodig? En kunt u niet zonder specifieke hulp- en verbandmiddelen? Apotheek Grootegast staat ook in moeilijke periodes graag voor u klaar! Als Apotheek Grootegast garanderen wij dat u uw genees- en/of hulpmiddelen op maat en tijdig krijgt geleverd en bieden wij u bovendien een optimale begeleiding. Uw gezondheid is onze drijfveer. Waar nodig zoeken wij in samenspraak met andere zorgverleners naar goede oplossingen voor specifieke problemen.

Bezorgtijden
Dagelijks van 13:00. tot 19:00 uur.

Wilt u gebruik maken van thuisbezorging van uw genees- en/of hulpmiddelen? Neem dan contact met ons op via 0594-612126 of info@apotheekgrootegast.nl. U kunt uw medicatie ook afhalen via de 24-uurs afhaalautomaat of bij afhaallocatie Poiesz Opende.

Openingstijden Apotheek Grootegast

Maandag t/m vrijdag: 8.00 - 17.30.
Zaterdag en zondag: gesloten.

Aangepaste openingstijden

***Op nationale feestdagen is de apotheek gesloten***
***Op 24 en 31 december (vallend op werkdagen) sluit de apotheek om 16.00 uur ***

Voor spoedgevallen kunt u na 17:30 uur, in het weekend en op feestdagen terecht bij:

Poliklinische apotheek Nij Smellinghe Poliklinische apotheek Martini
Bij ingang polikliniek, route 9 begane grond  In het Martini Ziekenhuis Groningen
Compagnonsplein 1    Van Swietenplein 1
9202NN Drachten  9728 NT Groningen
Tel: 0512-588870 Tel: 050-5245700

Medicijnen in het verkeer

Sommige medicijnen hebben bijwerkingen waardoor u minder goed kunt autorijden. U wordt er bijvoorbeeld suf van of gaat wazig zien. Op de verpakking of in de bijsluiter leest u of u met uw medicijn mag autorijden.

Sommige medicijnen hebben bijwerkingen die de rijvaardigheid beïnvloeden. U bent bijvoorbeeld onhandiger dan anders, reageert langzamer of ziet minder scherp. Het is dan gevaarlijk om aan het verkeer deel te nemen.

Als u een medicijn gebruikt dat de rijvaardigheid beïnvloedt, moet u niet alleen oppassen met autorijden. Ook aan werken met gevaarlijke machines, fietsen in druk verkeer en op ladders klimmen zijn risico’s verbonden.

Of u helemaal niet mag autorijden of werken met machines, of alleen een tijdje niet, hangt af van het medicijn en uw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld welke medicijnen u nog meer slikt.

Medicijnen die rijvaardigheid beïnvloeden

Medicijnen die invloed hebben op de rijvaardigheid zijn bijvoorbeeld:

  • slaapmiddelen en kalmerende middelen
  • sterke pijnstillers
  • medicijnen bij depressie
  • medicijnen bij allergie, hooikoorts en reisziekte
  • medicijnen bij epilepsie
  • medicijnen bij psychische stoornissen
  • medicijnen bij de ziekte van Parkinson
  • medicijnen bij ADHD

Vraagt u zich af of u wel of niet mag rijden met uw medicijn? Dit kunt u op een van de volgende manieren zien:

  • Er zit een gele sticker op de verpakking met de waarschuwing: ‘Dit geneesmiddel kan het reactievermogen verminderen’.
  • Op het etiket van het medicijndoosje staat dat het medicijn het reactievermogen kan verminderen.
  • In de bijsluiter van het medicijn staat onder het kopje ‘Rijvaardigheid en het gebruik van machines’ of er bijwerkingen zijn die de rijvaardigheid kunnen verminderen.

Wilt u het via internet opzoeken? Dan kunt u op de website Rijveiligmetmedicijnen.nl zien of u veilig kunt rijden met uw medicijn. Of zoek uw medicijn op deze website en bekijk de adviezen over rijvaardigheid onder het kopje: ‘Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?’

Twijfelt u of u met uw medicijn mag rijden? Vraag dan altijd uw arts of apotheker om advies. Doe dit ook als u meerdere medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden. Deze kunnen het effect versterken.

Advies rijvaardigheid hangt af van medicijn

Vraag bij een waarschuwing over rijvaardigheid altijd aan uw apotheker wat het advies is. Soms mag u een aantal uren niet rijden, soms mag u helemaal niet rijden. Dit komt doordat het ene medicijn alleen in het begin bijwerkingen veroorzaakt, het andere de hele periode dat u het gebruikt. Er zijn ook medicijnen die nog doorwerken nadat u al gestopt bent. U mag dan niet meteen na het stoppen weer gaan autorijden.

Gebruikt u medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden en wilt u wel graag autorijden? Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) beoordeelt of u hiertoe in staat bent. Vul hiervoor eerst een ‘Gezondheidsverklaring’ in met gegevens over uw gezondheid en uw medicijngebruik. Dit kunt u bijvoorbeeld zelf doen wanneer u twijfelt aan uw rijgeschiktheid. Soms vraagt het CBR vanzelf om een Gezondheidsverklaring. Bijvoorbeeld als u rijexamen gaat doen of als u uw rijbewijs wilt vernieuwen en ouder bent dan 75 jaar.

Als het CBR vindt dat u lichamelijk en geestelijk in staat bent om auto te rijden, krijgt u een ‘Verklaring van rijgeschiktheid’. Het kan zijn dat een specialist u eerst moet keuren, of dat u een rijtest moet afleggen.

Ziekten die rijvaardigheid beïnvloeden

Er zijn ook ziekten waarmee u niet zomaar mag autorijden. Bijvoorbeeld epilepsie, diabetes, de ziekte van Parkinson en bepaalde psychiatrische aandoeningen. De medicijnen die u gebruikt bij zo’n ziekte hebben vaak ook weer invloed op de rijvaardigheid. Meld in zo’n geval ook uw aandoening bij het CBR.

Strafbaar bij verminderde rijvaardigheid

U bent strafbaar als u een voertuig bestuurt wanneer uw rijvaardigheid is verminderd door een medicijn. Dat geldt voor automobilisten, motorrijders, bromfietsers en fietsers. Als u in dat geval een ongeluk veroorzaakt, bent u aansprakelijk. Ook kan het zijn dat de verzekering de kosten van het ongeluk niet vergoedt. Meer informatie vindt u op de website Rijveiligmetmedicijnen.nl.

Gebruikt u medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden, maar mag u wel rijden? Of mag u weer beginnen met autorijden? Wees dan extra alert:

  • Stap alleen in de auto als u geen last heeft van bijwerkingen.
  • Drink geen alcohol als u gaat rijden, ook niet 1 glaasje. Daar wordt u extra suf van.
  • Neem een passagier mee. Een ander kan beter beoordelen of u met wisselende snelheden rijdt, slingert of geïrriteerd reageert op andere weggebruikers.
  • Ga uitgerust op weg. Neem na elke 2 uur rijden een kwartier pauze.
  • Rijd bij voorkeur niet ’s nachts of bij slecht weer.

Bron: apotheek.nl