Werken in de apotheek? Het recept van jouw toekomst!

Ben jij klaar voor een carrière waarin je echt iets kunt betekenen voor anderen? Als apothekersassistent speel je een belangrijke rol in de zorg. Je helpt mensen bij hun medicijnen, geeft advies en werkt samen met artsen en andere zorgverleners. Werken in de apotheek is uitdagend, afwisselend en bovenal betekenisvol. Maar is het ook iets voor jou?

Benieuwd of werken in de apotheek bij je past?
Ga de uitdaging aan en ontdek een wereld vol mogelijkheden! Klik hier voor meer informatie.

Medicijntekorten: oorzaak en gevolg. Bekijk het filmpje hieronder voor uitleg

Medicijnen uit de 24-uurs afhaalautomaat

Geen tijd om te wachten op uw medicijnen in de apotheek? Uw medicijnen afhalen wanneer het u uitkomt? 24 uur per dag, 7 dagen per week!

De afhaalautomaat is eenvoudig te gebruiken. Zodra uw medicijnen klaarliggen krijgt u per sms een code naar uw mobiele telefoon die u nodig heeft om uw medicijnen af te halen. U krijgt dan 3 dagen de tijd om uw medicijnen uit de afhaalautomaat te halen.

Medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden, verpakkingen met een afmeting groter dan een schoenendoos kunnen niet afgehaald worden uit de afhaalautomaat en zullen voor u in de apotheek worden klaargelegd.

Wilt u zich aanmelden voor de 24-uurs afhaalautomaat? Klik dan hier.

Medicatieoverzicht

  • Wilt u een medicatieoverzicht voor uzelf aanvragen? U kunt dit in de apotheek aan de balie afhalen, hiervoor hoeft u van tevoren geen telefonisch contact op te nemen. Zorg er wel voor dat u een geldig ID-bewijs bij u heeft.
  • Komt u voor iemand anders een medicatieoverzicht afhalen? Dan dient u een machtiging, met toestemming van diegene, in de apotheek in te leveren.
  • Vanwege privacy versturen wij geen medicatieoverzicht per e-mail.

Herhaalservice

Gebruikt u medicijnen voor langere tijd en heeft u nog geen automatische herhaalservice? Neem dan contact met ons op via 0594-612126, stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl of kom langs in de apotheek. Voor deze medicijnen hoeft u zelf geen recepten meer te regelen. Dat doen wij voor u. Dat bespaart u tijd en u hoeft ook niet bij te houden wanneer de medicijnen bijna op zijn. De huisarts en de apotheek zorgen er samen voor dat u uw herhaalmedicijnen op tijd heeft. Desgewenst krijgt u een bericht van ons zodra uw medicijnen klaarstaan voor afhalen of voor bezorgen.

Medicatierollen

Apotheek Grootegast kan uw medicijnen afleveren in medicatierollen, een systeem waarbij medicijnen per innametijdstip per dag verpakt worden. Ideaal voor als u veel medicijnen per dag moet slikken. Wilt u weten of u voor deze service in aanmerking komt of wilt u meer informatie, neemt u dan contact met ons via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Afhaallocatie Poiesz Opende

Woont u in Opende of in de omgeving en wilt u uw medicijnen dichterbij huis kunnen afhalen? Dat kan bij de servicebalie van supermarkt Poiesz in Opende. Wilt u hier gebruik van maken? Neem contact met ons op via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Bezorgservice

Laat uw gezondheid (tijdelijk) te wensen over? Hebt u daarbij speciale geneesmiddelen nodig? En kunt u niet zonder specifieke hulp- en verbandmiddelen? Apotheek Grootegast staat ook in moeilijke periodes graag voor u klaar! Als Apotheek Grootegast garanderen wij dat u uw genees- en/of hulpmiddelen op maat en tijdig krijgt geleverd en bieden wij u bovendien een optimale begeleiding. Uw gezondheid is onze drijfveer. Waar nodig zoeken wij in samenspraak met andere zorgverleners naar goede oplossingen voor specifieke problemen.

Bezorgtijden
Dagelijks van 13:00. tot 19:00 uur.

Wilt u gebruik maken van thuisbezorging van uw genees- en/of hulpmiddelen? Neem dan contact met ons op via 0594-612126 of info@apotheekgrootegast.nl. U kunt uw medicatie ook afhalen via de 24-uurs afhaalautomaat of bij afhaallocatie Poiesz Opende.

Openingstijden Apotheek Grootegast

Maandag t/m vrijdag: 8.00 - 17.30.
Zaterdag en zondag: gesloten.

Aangepaste openingstijden

***Op nationale feestdagen is de apotheek gesloten***
***Op 24 en 31 december (vallend op werkdagen) sluit de apotheek om 16.00 uur ***

Voor spoedgevallen kunt u na 17:30 uur, in het weekend en op feestdagen terecht bij:

Poliklinische apotheek Nij Smellinghe Poliklinische apotheek Martini
Bij ingang polikliniek, route 9 begane grond  In het Martini Ziekenhuis Groningen
Compagnonsplein 1    Van Swietenplein 1
9202NN Drachten  9728 NT Groningen
Tel: 0512-588870 Tel: 050-5245700

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

bromazepam

Bromazepam behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend en vermindert angstgevoelens.

Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid en soms bij sociale angststoornis.

Wat doet bromazepam en waarbij gebruik ik het?

Angstgevoelens en gespannenheid

Verschijnselen
Iedereen is wel eens angstig. Angst is een normale reactie bij dreigend gevaar. Het leidt tot voorzichtigheid of tot vluchten, en is dus een nuttige vorm van zelfbescherming.

Soms is iemand angstig terwijl daar weinig aanleiding voor is: bijvoorbeeld als u niet naar buiten durft, of geen boodschappen durft te doen in een drukke winkel. We spreken dan van een angststoornis. Daarover leest u hieronder meer. 

Angst geeft vaak klachten als hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen en prikkelbaarheid. Hevige angst kan leiden tot hartkloppingen, benauwdheid, zweten, pijn op de borst, trillen, het gevoel flauw te vallen of tintelingen in de ledematen.

Behandeling
Bij angstgevoelens en gespannenheid door hevige gebeurtenissen kunt u gedurende enkele dagen tot weken dit medicijn gebruiken. Houden de angstgevoelens en gespannenheid langer aan, of is er een psychische oorzaak voor? Dan kan uw arts een behandeling met medicijn tegen depressie geven, samen met gesprekken met een psychiater of psycholoog (psychotherapie). 

Werking 
Dit medicijn dempt emoties en werkt daardoor kalmerend als u angstig of gespannen bent. Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en transpireren, die vaak met angst en spanning gepaard gaan.

Dit medicijn is een tijdelijke hulp bij deze verschijnselen. Het lost de oorzaak van uw gespannenheid niet op. Bij zeer heftige emoties en gedurende een korte periode kan het nuttig zijn.

Effect 
Binnen 1 tot 2 uur na innemen wordt u rustiger. Dit effect houdt langer dan 15 uur uur aan.

Na een paar weken kunt u afhankelijk worden van het medicijn. U merkt dat aan ontwenningsverschijnselen als u stopt met het medicijn, zoals angst, hoofdpijn, spierpijn, slapeloosheid, rusteloosheid en geïrriteerdheid. Gebruik dit medicijn daarom niet langer dan een paar weken. Meer informatie leest u bij Mag ik zomaar stoppen?

Lees meer over angstgevoelens en gespannenheid . “

Sociale angststoornis

Verschijnselen
Bij een sociale angststoornis zijn mensen erg bang voor de reactie of de kritiek van anderen. Mensen hebben daarbij last van lichamelijke klachten, zoals trillen, zweten, blozen en hartkloppingen. Iedereen heeft hier soms wel eens last van, maar bij een sociale angststoornis zijn deze klachten veel erger. 

Behandeling
Komen de klachten heel vaak voor? Dan kan de arts een behandeling met antidepressiva geven, samen met gesprekken met een psychiater of psycholoog (gedragstherapie). Werkt dit niet genoeg? Dan kan de arts bromazepam geven. 

Effect
Bromazepam werkt rustgevend en maakt angstgevoelens minder. Hierdoor reageert u minder heftig op situaties die sociaal bedreigend voor u zijn. Binnen 1 tot 2 uur na innemen voelt u zich rustiger. Dit effect houdt langer dan 15 uur aan.

Lees meer over sociale angststoornis . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Suf zijn en zeer zelden moe of duizelig zijn of minder alert zijn

    Hierdoor reageert u trager of kunt u zicht minder goed concentreren, waardoor u een grotere kans heeft op ongelukken. Ongelukken kunnen bijvoorbeeld gebeuren in het verkeer, bij het beklimmen van een ladder, bedienen van apparaten of bij bewakings- en controlewerkzaamheden. U heeft bijvoorbeeld ook meer kans om te vallen als u ’s nachts uit bed moet om naar het toilet te gaan.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Snurken door verslapping van de huig.

    Heeft u tijdens uw slaap soms dat uw adem korte tijd stilvalt (slaapapneu)? U kunt hier door dit medicijn meer last van krijgen. Neem contact op met uw arts als u dat merkt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Maagdarmstoornissen, zoals misselijk voelen, overgeven en verstopping (obstipatie)

    Deze bijwerkingen treden vooral in het begin van de behandeling op. Meestal helpt het als u het medicijn met wat voedsel inneemt. Blijft u na een paar dagen nog last van houden? Neem dan contact op met uw arts.
     

  • Spierzwakte, krachteloos gevoel in spieren.

    Mensen met myasthenia gravis (een ernstige spierziekte) kunnen meer last krijgen van deze ziekte. Raadpleeg uw arts bij verergering van de klachten (zoals algemene spierzwakte, dubbelzien, dichtvallende oogleden, moeite met slikken, kauwen of ademhalen).

  • Hoofdpijn

    De bijwerking treedt vooral aan het begin van de behandeling op. 

  • Vallen 

    Doordat dit medicijn het moeilijker maakt bewegingen te controleren. Ouderen en mensen met spierziekten hebben hier de meeste kans op. Ook mensen met de ziekte van Parkinson hebben meer kans om te vallen. Heeft u hier last van? Overleg dan met uw arts.  

  • Dubbelzien

    Dit komt door een tijdelijk effect op de oogspieren.

  • Niet goed kunnen plassen.

     

    Heeft u hier last van? Neem dan contact op met uw arts. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u. 

  • Geheugenproblemen en in de war zijn

    Deze klachten kunnen toenemen als u dit medicijn langere tijd gebruikt. 

    Bij mensen met de ziekte van Parkinson kunnen geheugenproblemen erger worden. Overleg hierover met uw arts. 

  • Geheugenverlies

    U kunt hier vooral ’s nachts last van hebben. Om dit te voorkomen is het belangrijk om na innemen een paar uur achter elkaar te slapen.

  • Afname gevoelens

    Dit medicijn vlakt niet alleen emoties zoals angst en spanning af, maar ook positieve, zoals blijdschap en tevredenheid. Ook uw betrokkenheid bij en inlevingsvermogen in anderen kan verminderen.

  • Depressieve gevoelens 

    Depressieve gevoelens kunnen aan het licht komen.

  • Psychische klachten zoals een zenuwachtig voelen, onrust, prikkelbaarheid, agressie, hallucinaties, nachtmerries.

    Bij hallucinaties ziet, voelt of hoort u dingen die er niet zijn.

    Dus tegenovergestelde verschijnselen dan u van dit medicijn zou verwachten. Vooral kinderen en ouderen zijn gevoelig voor deze bijwerkingen. Heeft u hier last van? Raadpleeg dan uw arts. Soms is een lagere dosering of een ander medicijn beter voor u.

  • Minder of soms juist meer zin in seks.

  • Problemen met ademhalen.

    Vooral bij mensen met de longziekte COPD. Heeft u COPD? Dan kunnen de ademhalingsklachten erger worden. Overleg hierover met uw arts.

  • Afhankelijkheid als u dit medicijn voor een langere tijd gebruikt.

    U kunt last krijgen van ontwenningsverschijnselen als u stopt met het gebruik. Als u dit medicijn voor een korte tijd gebruikt is de kans hierop zeer klein. Mensen die dit medicijn langere tijd achterelkaar gebruiken hebben hier wel een grote kans op. Bouw daarom altijd geleidelijk af. Meer informatie leest u bij Mag ik zomaar stoppen?

  • Huiduitslag en jeuk

    Meestal is dit onschuldig, maar (zeer zelden) kunnen de verschijnselen ernstig zijn. Raadpleeg uw arts als de uitslag er ongewoon uitziet, als u er last van heeft, of als u ook koorts of blaren krijgt.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn.

    U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw in al deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. 

    Bent u overgevoelig voor dit medicijn? Dan mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam let er dan op dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
     

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik bromazepam gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op het reactievermogen en coördinatievermogen versterken elkaar. Dan kan bromazepam nog langer doorwerken. U kunt dan bijvoorbeeld nog langer geen autorijden.

Twijfelt u eraan of de bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.

bromazepam verkeersdeelname

Gebruikt u ook andere medicijnen die deze bijwerkingen geven? Let er dan op dat u meer last kunt hebben van deze bijwerkingen.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema ‘Medicijnen in het verkeer‘ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Beperk het gebruik van alcohol en drink het liever niet. Door dit medicijn reageert u veel sterker op alcohol dan u gewend bent. Bovendien versterkt alcohol de bijwerkingen van dit medicijn, zoals sufheid en een verminderde coördinatie.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent. Of als u dit binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Daarom is niet zeker wat de risico’s van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Wel is bekend dat bij gebruik voor lange tijd tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap (3e trimester) kunnen bij de baby ontwenningsverschijnselen ontstaan. En bij gebruik in een hoge dosis vlak voor de bevalling kan uw kind na de geboorte zo versuft en slap zijn dat het moeite heeft met ademhalen. Gebruik dit medicijn daarom alleen als het echt nodig is. Zo kort mogelijk en in een lage dosis. Weeg samen met uw arts de ernst van uw ziekte af tegen het risico voor het kind. Mogelijk kunt u (tijdelijk) een ander medicijn gebruiken.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het kan dan bijwerkingen bij het kind geven. Mogelijk kan uw arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer? 

  • Verdeel de tabletten zo goed mogelijk over de dag. Dus bij 3 keer per dag: elke 8 uur.
  • Gebruikt u dit medicijn alleen in speciale gevallen, zoals bij vliegangst? Neem het dan ongeveer 1 uur van tevoren in.

Hoelang?

Angstgevoelens en gespannenheid

Het wordt sterk afgeraden om bromazepam voor een langere tijd te gebruiken. U kunt dan afhankelijk worden van dit medicijn. Dit betekent dat u ontwenningsverschijnselen krijgt als u stopt met het gebruik. Meer informatie leest u bij Mag ik zomaar stoppen?

Probeer ook op een andere manier uw angst en spanning te verminderen. Vraag uw arts om advies.

Gebruikt u dit medicijn samen met een medicijn tegen depressie? Dan is het meestal de bedoeling dat u dit medicijn binnen een paar weken afbouwt, omdat dan het medicijn tegen depressie begint te werken.

Sociale angststoornis

U gebruikt bromazepam meestal een paar maanden. Daarna wordt de hoeveelheid langzaam verlaagd naar de laagste hoeveelheid die nog werkt.