Bekijk het filmpje hieronder over medicijntekorten

Medicijnen uit de 24-uurs afhaalautomaat

Geen tijd om te wachten op uw medicijnen in de apotheek? Uw medicijnen afhalen wanneer het u uitkomt? 24 uur per dag, 7 dagen per week!

De afhaalautomaat is eenvoudig te gebruiken. Zodra uw medicijnen klaarliggen krijgt u per sms een code naar uw mobiele telefoon die u nodig heeft om uw medicijnen af te halen. U krijgt dan 3 dagen de tijd om uw medicijnen uit de afhaalautomaat te halen.

Medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden, verpakkingen met een afmeting groter dan een schoenendoos kunnen niet afgehaald worden uit de afhaalautomaat en zullen voor u in de apotheek worden klaargelegd.

Wilt u zich aanmelden voor de 24-uurs afhaalautomaat? Klik dan hier.

Medicatieoverzicht

  • Wilt u een medicatieoverzicht voor uzelf aanvragen? U kunt dit in de apotheek aan de balie afhalen, hiervoor hoeft u van tevoren geen telefonisch contact op te nemen. Zorg er wel voor dat u een geldig ID-bewijs bij u heeft.
  • Komt u voor iemand anders een medicatieoverzicht afhalen? Dan dient u een machtiging, met toestemming van diegene, in de apotheek in te leveren.
  • Vanwege privacy versturen wij geen medicatieoverzicht per e-mail.

Herhaalservice

Gebruikt u medicijnen voor langere tijd en heeft u nog geen automatische herhaalservice? Neem dan contact met ons op via 0594-612126, stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl of kom langs in de apotheek. Voor deze medicijnen hoeft u zelf geen recepten meer te regelen. Dat doen wij voor u. Dat bespaart u tijd en u hoeft ook niet bij te houden wanneer de medicijnen bijna op zijn. De huisarts en de apotheek zorgen er samen voor dat u uw herhaalmedicijnen op tijd heeft. Desgewenst krijgt u een bericht van ons zodra uw medicijnen klaarstaan voor afhalen of voor bezorgen.

Medicatierollen

Apotheek Grootegast kan uw medicijnen afleveren in medicatierollen, een systeem waarbij medicijnen per innametijdstip per dag verpakt worden. Ideaal voor als u veel medicijnen per dag moet slikken. Wilt u weten of u voor deze service in aanmerking komt of wilt u meer informatie, neemt u dan contact met ons via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Afhaallocatie Poiesz Opende

Woont u in Opende of in de omgeving en wilt u uw medicijnen dichterbij huis kunnen afhalen? Dat kan bij de servicebalie van supermarkt Poiesz in Opende. Wilt u hier gebruik van maken? Neem contact met ons op via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Bezorgservice

Laat uw gezondheid (tijdelijk) te wensen over? Hebt u daarbij speciale geneesmiddelen nodig? En kunt u niet zonder specifieke hulp- en verbandmiddelen? Apotheek Grootegast staat ook in moeilijke periodes graag voor u klaar! Als Apotheek Grootegast garanderen wij dat u uw genees- en/of hulpmiddelen op maat en tijdig krijgt geleverd en bieden wij u bovendien een optimale begeleiding. Uw gezondheid is onze drijfveer. Waar nodig zoeken wij in samenspraak met andere zorgverleners naar goede oplossingen voor specifieke problemen.

Bezorgtijden
Dagelijks van 13:00. tot 19:00 uur.

Wilt u gebruik maken van thuisbezorging van uw genees- en/of hulpmiddelen? Neem dan contact met ons op via 0594-612126 of info@apotheekgrootegast.nl. U kunt uw medicatie ook afhalen via de 24-uurs afhaalautomaat of bij afhaallocatie Poiesz Opende.

Openingstijden Apotheek Grootegast

Maandag t/m vrijdag: 8.00 - 17.30.
Zaterdag en zondag: gesloten.

Aangepaste openingstijden

***Op nationale feestdagen is de apotheek gesloten***
***Op 24 en 31 december (vallend op werkdagen) sluit de apotheek om 16.00 uur ***

Voor spoedgevallen kunt u na 17:30 uur, in het weekend en op feestdagen terecht bij:

Poliklinische apotheek Nij Smellinghe Poliklinische apotheek Martini
Bij ingang polikliniek, route 9 begane grond  In het Martini Ziekenhuis Groningen
Compagnonsplein 1    Van Swietenplein 1
9202NN Drachten  9728 NT Groningen
Tel: 0512-588870 Tel: 050-5245700

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

buprenorfine met naloxon

Buprenorfine is een morfineachtige pijnstiller. Dit wordt ook wel een opiaat genoemd. Het heeft een sterk pijnstillende werking. Naloxon is een ontwenningsmiddel. Het gaat de werking van opiaten tegen.

Artsen schrijven dit medicijn voor bij een verslaving aan opiaten, zoals heroïne en morfine.

Wat doet buprenorfine met naloxon en waarbij gebruik ik het?

Verslaving

Verschijnselen

Bij een opiaatverslaving krijgt u bij het stoppen vaak ontwenningsverschijnselen , zoals een ziek gevoel, klamme en koude huid, kippenvel, zweten, misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid, een loopneus, diarree, buikkrampen, spierpijn in armen en benen. Deze klachten verdwijnen als u het opiaat weer gebruikt. De behoefte om het weer te gebruiken, wordt lichamelijke afhankelijkheid genoemd.

Bij een opiaatverslaving blijft u door het verdovende effect op gevoel, pijn en ongemak en ‘high’-gevoel (ontspannen, slaperig geluksgevoel) heel sterk naar het opiaat verlangen. U doet er alles voor om het opiaat te kunnen gebruiken. Ook heeft u steeds meer opiaat nodig om het effect te voelen. Vooral deze ‘geestelijke afhankelijkheid’ is heel groot.

 

Behandeling

De behandeling van een verslaving begint vaak in een ontwenningskliniek. Onder begeleiding stopt men met het verslavende middel en krijgt men hulp om de eerste dagen met ontwenningsverschijnselen door te komen. Daarna krijgt u medicijnen om te voorkomen dat u weer verslaafd raakt, zoals naltrexon of dit medicijn.

 

Werking

Buprenorfine vermindert de ontwenningsverschijnselen die optreden bij stoppen met opiaten. Omdat het  meestal geen high-gevoel of roes geeft, kunt u op deze manier wennen aan de afwezigheid daarvan. Door de hoeveelheid buprenorfine gedurende een aantal weken geleidelijk te verlagen, kunt u vervolgens ontwennen.

Naloxon is een medicijn dat de werking van opiaten tegengaat. Het is toegevoegd om te voorkomen dat mensen buprenorfine gaan spuiten om toch een high-gevoel of roes te ervaren.

 

Effect

Dit medicijn heeft niet bij iedereen hetzelfde effect. Meestal is de werking na 90 minuten op zijn sterkst. Het effect houdt ongeveer 3 tot 4 uur aan.

Lees meer over verslaving . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Slaapproblemen, zoals slapeloosheid. Zelden slaperigheid.

  • Hoofdpijn. Zelden migraine.

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid. Zelden verminderde eetlust, maagpijn, zuurbranden, opgeblazen gevoel, buikpijn, braken, winderigheid en diarree.

    Meestal gaan deze bijwerkingen over als uw lichaam aan dit medicijn gewend is. Als u hier na een aantal weken nog last van heeft, raadpleeg dan uw arts.

  • Zweten 

    Meestal gaat deze bijwerking over als u na enkele dagen aan dit medicijn gewend bent geraakt.

  • Lichamelijke verslaving na langdurig gebruik.

    Lichamelijke verslaving komt doordat het lichaam na verloop van tijd aan dit medicijn went. Als u plotseling stopt met het gebruik, kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Dit kunt u voorkomen door het gebruik langzaam af te bouwen.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Verstopping (obstipatie)

    Gebruik vezelrijke voeding en drink veel. Meestal schrijven artsen ook een laxerend medicijn voor. Dit zorgt ervoor dat u makkelijker kunt poepen. Raadpleeg uw arts als u last heeft van verstopping.

  • Droge mond

    Dit komt doordat u minder speeksel aanmaakt. Door een droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit. Heeft u veel last van een droge mond? Zuig op ijsblokjes of gebruik suikervrije kauwgom om de aanmaak van speeksel te stimuleren. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat uw gebit vaker door uw tandarts controleren.

  • Griepachtige verschijnselen, zoals koorts, keelpijn, loopneus, hoesten en rillingen.

  • Psychische klachten, zoals angst, depressie, nervositeit, opwinding en rusteloosheid. Zeer zelden waanvoorstellingen (hallucinaties).

    Als u te veel last heeft van deze bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts.

  • Seksuele stoornissen, zoals minder zin in vrijen. Zeer zelden bij mannen: moeilijker krijgen van een erectie en zaadlozing.

    Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.

  • Spier- en gewrichtspijn, stijve en verkrampte spieren in de benen, trillen en tintelingen.

  • Hartritmestoornissen. Hierbij kan uw hartslag te snel of te langzaam of onregelmatig zijn. U merkt dit soms alleen als u last krijgt van plotselinge duizelingen of even buiten bewustzijn raakt. Dit is vooral van belang voor ouderen en mensen met een bepaalde hartritmestoornis, zoals het aangeboren verlengd QT-interval. Heeft u deze hartritmestoornis? Gebruik dit medicijn niet.

    Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

  • Vasthouden van vocht. U kunt last hebben van dikke vingers en dikke enkels.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Moeizaam ademhalen

    Neem contact op met uw arts als uw ademhaling heel langzaam en oppervlakkig wordt.

  • Verlaagde bloeddruk. Soms kunt u dit merken aan duizeligheid, vooral bij opstaan uit bed of uit een stoel.

    Dit gaat in het algemeen over als u na een paar dagen gewend bent geraakt aan dit medicijn. Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op uit bed of van een stoel. U kunt het beste even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.

  • Leverziekten, zoals een leverontsteking. Dit kunt u soms merken aan een gele verkleuring van de huid of het oogwit en donkere urine.

    Waarschuw uw arts als u last krijgt van deze verschijnselen.

  • Slaap-apneu. Dit is een korte periode van ademstilstand tijdens de slaap.

    Als u al eerder last van slaap-apneu heeft gehad, kunt u hier meer last van krijgen. Neem contact op met uw arts als u merkt dat u nachtelijke aanvallen van stokkende ademhaling heeft of wanneer deze verergeren.

  • Moeilijk kunnen plassen. Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat.

    Neem contact op met uw arts als u last krijgt van plasproblemen.

  • Overgevoeligheid. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk.

    Raadpleeg dan uw arts. In zeer zeldzame gevallen ontstaat er een ernstige overgevoeligheid. Dit is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw in al deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik buprenorfine met naloxon gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in de bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

 

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld de rijvaardigheid versterken elkaar. Rijd geen auto als u 2 of meer van dergelijke medicijnen gebruikt.
  • Naltrexon, een ander ontwenningsmedicijn. Naltrexon kan de werking van buprenorfine tegengaan. Naloxon wordt bij opiaatverslaving juist om deze reden gebruikt. Overleg hierover met uw arts.
  • Andere morfine-achtige pijnstillers. Dit medicijn kan de werking van deze pijnstillers verminderen. Bij opiaatverslaving is dit juist de bedoeling. Maar als u het medicijn bij pijn gebruikt, kunnen de pijnstillers onvoldoende werken. En u kunt ontwenningsverschijnselen krijgen.
  • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

 

Twijfelt u eraan of één van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.

Let op! Gebruikt u dit medicijn omdat u verslaafd bent aan opiaten? Dan geldt het schema hieronder niet voor u! U mag de eerste 3 maanden dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden. Rijd ook geen auto zolang de dosering nog omhoog gaat. Pas nadat u 3 maanden dezelfde dosering heeft gebruikt, mag u weer autorijden. De meeste mensen zijn dan voldoende gewend geraakt aan de effecten. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

Let op: ook een (eerdere) behandeling voor een verslaving aan opiaten kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema ‘Medicijnen in het verkeer’ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

 

Alcohol drinken?

Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u hier niets meer van merkt, omdat u gewend bent geraakt aan dit medicijn, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

 

Alles eten?

U mag alles eten als u dit medicijn gebruikt.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap

Overleg met uw arts. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor u of uw baby is als u met dit medicijn stopt. Soms kan het namelijk ook schadelijk voor u of de baby zijn als uw aandoening niet zo goed mogelijk behandeld wordt. Overleg daarom met uw arts over de voor- en nadelen. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

 

 

Borstvoeding

Overleg met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek

 

Hoe?

  • Plaats de tablet onder uw tong. Let op: niet zuigen op de tablet, niet bijten en niet doorslikken.
  • Houd de tablet onder uw tong totdat de tablet volledig is opgelost.
  • Tijdens het gebruik van de tablet mag u niets eten of drinken. Voordat u de tablet gaat gebruiken, mag u wel wat water drinken om uw mond vochtig te maken.

 

Wanneer?

Kies een vast tijdstip. Dan heeft u minder last van ontwenningsverschijnselen en vergeet u minder snel een dosis. Uw arts zal aangeven wanneer u kunt beginnen met uw behandeling. Dit hangt af van uw persoonlijke omstandigheden.

 

Hoelang?

Samen met uw arts bepaalt u hoelang u dit medicijn moet gebruiken. De hoeveelheid van dit medicijn wordt meestal gedurende enkele weken geleidelijk verlaagd. Als u al heel lang verslaafd bent, is het soms nodig om dit medicijn enkele maanden of langer te gebruiken.