Landelijke staking apotheken dinsdag 12 november

Op dinsdag 12 november doet Apotheek Grootegast mee aan de landelijke staking. De apotheek is dan gesloten en alleen beschikbaar voor spoedzorg. Apothekersassistenten en apotheekmedewerkers leggen op deze dag het werk neer voor een betere cao. De apothekersassistenten en apotheekmedewerkers doen heel verantwoordelijk werk, maar krijgen daarvoor helaas niet de waardering die ze verdienen. De huidige vergoedingen voor de apotheekdiensten zijn niet toereikend om de salarissen voldoende te verhogen en de werkomstandigheden te verbeteren.

Wij vragen u enkel naar de apotheek te komen voor zaken die niet kunnen wachten tot de volgende dag.

Wij rekenen op uw medewerking en danken u voor uw begrip!

Bekijk het filmpje hieronder over medicijntekorten

Medicijnen uit de 24-uurs afhaalautomaat

Geen tijd om te wachten op uw medicijnen in de apotheek? Uw medicijnen afhalen wanneer het u uitkomt? 24 uur per dag, 7 dagen per week!

De afhaalautomaat is eenvoudig te gebruiken. Zodra uw medicijnen klaarliggen krijgt u per sms een code naar uw mobiele telefoon die u nodig heeft om uw medicijnen af te halen. U krijgt dan 3 dagen de tijd om uw medicijnen uit de afhaalautomaat te halen.

Medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden, verpakkingen met een afmeting groter dan een schoenendoos kunnen niet afgehaald worden uit de afhaalautomaat en zullen voor u in de apotheek worden klaargelegd.

Wilt u zich aanmelden voor de 24-uurs afhaalautomaat? Klik dan hier.

Medicatieoverzicht

  • Wilt u een medicatieoverzicht voor uzelf aanvragen? U kunt dit in de apotheek aan de balie afhalen, hiervoor hoeft u van tevoren geen telefonisch contact op te nemen. Zorg er wel voor dat u een geldig ID-bewijs bij u heeft.
  • Komt u voor iemand anders een medicatieoverzicht afhalen? Dan dient u een machtiging, met toestemming van diegene, in de apotheek in te leveren.
  • Vanwege privacy versturen wij geen medicatieoverzicht per e-mail.

Herhaalservice

Gebruikt u medicijnen voor langere tijd en heeft u nog geen automatische herhaalservice? Neem dan contact met ons op via 0594-612126, stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl of kom langs in de apotheek. Voor deze medicijnen hoeft u zelf geen recepten meer te regelen. Dat doen wij voor u. Dat bespaart u tijd en u hoeft ook niet bij te houden wanneer de medicijnen bijna op zijn. De huisarts en de apotheek zorgen er samen voor dat u uw herhaalmedicijnen op tijd heeft. Desgewenst krijgt u een bericht van ons zodra uw medicijnen klaarstaan voor afhalen of voor bezorgen.

Medicatierollen

Apotheek Grootegast kan uw medicijnen afleveren in medicatierollen, een systeem waarbij medicijnen per innametijdstip per dag verpakt worden. Ideaal voor als u veel medicijnen per dag moet slikken. Wilt u weten of u voor deze service in aanmerking komt of wilt u meer informatie, neemt u dan contact met ons via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Afhaallocatie Poiesz Opende

Woont u in Opende of in de omgeving en wilt u uw medicijnen dichterbij huis kunnen afhalen? Dat kan bij de servicebalie van supermarkt Poiesz in Opende. Wilt u hier gebruik van maken? Neem contact met ons op via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Bezorgservice

Laat uw gezondheid (tijdelijk) te wensen over? Hebt u daarbij speciale geneesmiddelen nodig? En kunt u niet zonder specifieke hulp- en verbandmiddelen? Apotheek Grootegast staat ook in moeilijke periodes graag voor u klaar! Als Apotheek Grootegast garanderen wij dat u uw genees- en/of hulpmiddelen op maat en tijdig krijgt geleverd en bieden wij u bovendien een optimale begeleiding. Uw gezondheid is onze drijfveer. Waar nodig zoeken wij in samenspraak met andere zorgverleners naar goede oplossingen voor specifieke problemen.

Bezorgtijden
Dagelijks van 13:00. tot 19:00 uur.

Wilt u gebruik maken van thuisbezorging van uw genees- en/of hulpmiddelen? Neem dan contact met ons op via 0594-612126 of info@apotheekgrootegast.nl. U kunt uw medicatie ook afhalen via de 24-uurs afhaalautomaat of bij afhaallocatie Poiesz Opende.

Openingstijden Apotheek Grootegast

Maandag t/m vrijdag: 8.00 - 17.30.
Zaterdag en zondag: gesloten.

Aangepaste openingstijden

***Op nationale feestdagen is de apotheek gesloten***
***Op 24 en 31 december (vallend op werkdagen) sluit de apotheek om 16.00 uur ***

Voor spoedgevallen kunt u na 17:30 uur, in het weekend en op feestdagen terecht bij:

Poliklinische apotheek Nij Smellinghe Poliklinische apotheek Martini
Bij ingang polikliniek, route 9 begane grond  In het Martini Ziekenhuis Groningen
Compagnonsplein 1    Van Swietenplein 1
9202NN Drachten  9728 NT Groningen
Tel: 0512-588870 Tel: 050-5245700

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

certolizumab pegol

Certolizumab pegol onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het hoort tot de TNF-alfa remmers, dat zijn medicijnen tegen ontstekingen. Pegol is toegevoegd aan certolizumab om het een langere werkingsduur te geven. In het lichaam splitst pegol zich af, waarna de werkzame stof certolizumab vrijkomt.
Certolizumab is een biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.

Artsen schrijven de injectie voor bij reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, psoriasis met gewrichtsontsteking (artritis psoriatica) en plaque psoriasis (grote 'plakkaten' psoriasis op de huid). Het wordt soms voorgeschreven bij de darmontsteking ziekte van Crohn.

Wat doet certolizumab pegol en waarbij gebruik ik het?

Reumatoïde artritis

Verschijnselen
Reumatoïde artritis (RA) is een ontsteking van de gewrichten. Het geeft pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten van bijvoorbeeld handen, polsen, enkels of voeten. Meestal zijn de verschijnselen zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig. Door de ontsteking wordt het gewricht dik en gevoelig, soms ook warm. Op den duur raken de gewrichten beschadigd.

Oorzaak
Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam antistoffen maakt tegen eigen lichaamscellen, in dit geval van de gewrichten.
Er komt daarbij onder andere ook een eiwit vrij: tumor-necrose-factor-alfa (TNF-alfa). Dit eiwit richt zich tegen het lichaam en verergert zo de ontsteking en beschadiging van het gewricht.

Het is onbekend waarom het lichaam zich keert tegen de eigen cellen.

Werking
Certolizumab remt in het lichaam het eiwit tumor-necrose–factor-alfa (TNF-alfa). Hierdoor vermindert de ontsteking en wordt reumatoïde artritis afgeremd.

Certolizumab is een DMARD: een zogenaamde Disease Modifying Antirheumatic Drug. Dit zijn medicijnen die de schade aan de gewrichten door reuma kunnen afremmen. Ze hebben geen snel effect op de pijn, maar ze kunnen de ontstekingsverschijnselen onderdrukken.

Behandeling
Artsen schrijven certolizumab voor als andere DMARD's, zoals etanercept of adalimumab, onvoldoende effect hebben. Artsen schrijven het meestal samen met methotrexaat voor.

Effect
Net als de andere DMARD's werkt certolizumab niet meteen. De werking is meestal binnen 3 maanden merkbaar.

Lees meer over reumatoïde artritis . “

Ziekte van Bechterew

Verschijnselen
De ziekte van Bechterew wordt ook wel spondylitis ankylopoëtica of spondylo-artritis (SA) genoemd. Bij deze aandoening zijn de gewrichten tussen de ruggenwervels en tussen wervelkolom en het bekken ontstoken.

Gevolg is een pijnlijke stijve rug, die vooral in de ochtend na het opstaan problemen geeft. Door te bewegen verdwijnen de pijn en de stijfheid geleidelijk. In een vergevorderd stadium kunnen de rugwervels met elkaar vergroeid raken, waardoor een kromme rug kan ontstaan.

Behalve de ruggenwervelgewrichten kunnen ook knieën, heupen en schouders ontstoken zijn. Verder kunnen pezen, zoals de achillespees in de hiel, ontstoken raken.  De vingers en voeten gaan hierdoor pijn doen. Ten slotte hebben sommige Bechterew-patiënten regelmatig oogontstekingen of huid- of darmziekten.

Oorzaak
De oorzaak van de ziekte van Bechterew is nog onbekend. De ziekte wordt beschouwd als een reumatische aandoening, maar is niet hetzelfde als reumatoïde artritis. In bepaalde families komt de ziekte vaker voor.
Er komt daarbij onder andere een eiwit vrij: tumor-necrose-factor-alfa (TNF-alfa). Dit eiwit richt zich tegen het lichaam en verergert zo de ontsteking en beschadiging van de gewrichten en pezen.

Behandeling
De behandeling is erop gericht om de pijn en ontsteking te remmen en kromgroeien te voorkomen. De arts zal in eerste instantie pijnstillende ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen voorschrijven. Bovendien zult u uitleg krijgen over oefeningen die u kunt doen om de wervelkolom soepel te houden. Als dit niet voldoende werkt, kan de arts overgaan tot het voorschrijven van medicijnen die de schade aan de gewrichten door ontsteking kunnen afremmen, zoals certolizumab.

Werking
Certolizumab remt in het lichaam het eiwit tumor necrose factor TNF-alfa. Hierdoor vermindert de ontsteking en wordt de ziekte van Bechterew afgeremd.

Cetolizumab is een DMARD: een zogenaamde Disease Modifying Antirheumatic Drug. Dit zijn medicijnen die de schade aan de gewrichten door de ziekte van Bechterew kunnen afremmen. Ze hebben geen snel effect op de pijn, maar ze kunnen de ontstekingsverschijnselen onderdrukken.

Effect
Net als de andere DMARD's werkt certolizumab niet meteen. De werking is meestal binnen 3 maanden merkbaar.

Lees meer over ziekte van bechterew . “

Psoriasis

Verschijnselen
Bij psoriasis is de huid ontstoken en schilferig. Ook jeukt de huid vaak. De klachten variëren sterk; er zijn perioden met weinig klachten, afgewisseld met perioden met heftige verschijnselen. De ernst van de aandoening varieert van 1 tot 2 kleine plekjes tot uitgebreide schilfering van de huid. Vaak zijn ook de nagels aangedaan. Als er grote stukken ('plakkaten') psoriasis op de huid zijn, dan heet dit plaque psoriasis. Ongeveer 1 op de 20 psoriasispatiënten krijgt ook last van ontstoken gewrichten. De gewrichten zijn dan pijnlijk, warm en gezwollen. Deze vorm van psoriasis wordt artritis psoriatica genoemd.

Oorzaak
Het is onbekend wat de oorzaak is van psoriasis. Men vermoedt dat psoriasis een auto-immuunziekte is. Dat betekent dat het lichaam antistoffen maakt tegen eigen lichaamscellen, in dit geval van de huid en gewrichten. Er komt daarbij onder andere een eiwit vrij: tumor-necrose-factor-alfa (TNF-alfa). Dit eiwit richt zich tegen het lichaam en verergert zo de ontsteking en beschadiging van de gewrichten. We weten niet waarom het lichaam zich keert tegen de eigen cellen.

Behandeling psoriasis
Artsen schrijven bij psoriasis in eerste instantie huidmiddelen voor die de ontsteking en schilfering tegengaan, zoals bijnierschorshormonen (corticosteroïden) of calcitriol. Als deze onvoldoende helpen, zal de arts lichttherapie (PUVA), ciclosporine of methotrexaat voorschrijven. Als deze middelen ook niet helpen en als de psoriasis ernstig is, kan de arts certolizumab voorschrijven.

Behandeling artritis psoriatica
Artsen schrijven bij artritis psoriatica in eerste instantie pijnstillers en ontstekingsremmers van het NSAID-type voor. Als dit onvoldoende werkt, zal de arts een DMARD voorschrijven, zoals certolizumab. DMARD staat voor Disease Modifying Antirheumatic Drug. Dit zijn medicijnen die de schade aan de gewrichten door ontsteking kunnen afremmen.

Werking
Certolizumab remt in het lichaam het eiwit tumor necrose factor TNF-alfa, dat ontstaat bij ontstekingen zoals bij psoriasis. Hierdoor vermindert de ontsteking en wordt de psoriasis afgeremd.

Effect
Net als andere DMARD's werkt certolizumab niet meteen. De werking is meestal binnen 3 tot 4 maanden merkbaar.

Lees meer over psoriasis . “

Ziekte van Crohn

Bij de ziekte van Crohn is de darm ontstoken. Er zijn perioden waarin de ziekte hevig opvlamt, en perioden dat de ziekte rustig is. Als de ziekte opvlamt is er sprake van diarree, vaak bloederig, vermagering, ontstekingen en fistels. 

De behandeling bestaat uit ontstekingsremmende medicijnen, zoals mesalazine, bijnierschorshormonen (corticosteroïden) of een combinatie van beide. Als deze niet voldoende werken, schrijft de arts sterkere medicijnen voor, zoals methotrexaat, azathioprine, adalimumab of infliximab. Als deze onvoldoende werken of niet gebruikt kunnen worden, schrijft de arts soms certolizumab voor.

Lees meer over ziekte van crohn . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Roodheid, pijn en zwelling op de plaats van de injectie. Dit verdwijnt vanzelf.

  • Infecties, zoals huidinfecties of zweren, griep en gordelroos. Zeer zelden kunnen schimmelinfecties, een ernstige infectie in het bloed (sepsis)of tuberculose ontstaan. Dit komt omdat de lichaamseigen afweer is verminderd. Krijgt u koorts, gaat u zweten, aanhoudend hoesten, wordt u kortademig of verliest u gewicht? Waarschuw dan altijd uw arts.

     

    Voor, tijdens en tot 5 maanden na de laatste injectie zal de arts uw longen laten controleren, onder andere op tuberculose.

  • Hoofdpijn, migraine

  • Tintelingen of een doof gevoel in uw handen of voeten

  • Hoge bloeddruk. Daarom zal de arts uw bloeddruk regelmatig controleren.

     

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid. Zeer zelden buikpijn, opgeblazen gevoel, ontsteking of zweer in maag of darmen.

  • Leverontsteking (hepatitis). Zeer zelden kan de leverontsteking het gevolg zijn van het opvlammen van een hepatitis-B-virusinfectie. U merkt een leverontsteking aan misselijkheid en braken, buikpijn, vermoeidheid, koorts, gebrek aan eetlust. Uw huid kan geel worden (geelzucht). Waarschuw bij deze verschijnselen meteen een arts.
     

  • Huiduitslag, jeuk. Zeer zelden haaruitval, opvlamming van de huidafwijkingen bij psoriasis, ontstoken huid, acne, huidverkleuring, droge huid, nagelafwijkingen.
     

  • Pijn, zwak gevoel
     

  • Bloedafwijkingen. Waarschuw bij de volgende verschijnselen uw arts: extreme moeheid, opgezette klieren in hals en nek, keelpijn, koorts en blaren in de mond, snel blauwe plekken of bloedneuzen.

    Deze bloedafwijkingen kunnen na enkele weken tot maanden ontstaan. De arts zal uw bloed daarom regelmatig laten controleren.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Droge mond en keel, pijn bij het slikken, ontsteking van het slijmvlies van de mond

  • Opvliegers, warmtegevoel, nachtzweten en koude rillingen

  • Psychische verschijnselen, zoals angst, depressiviteit, verwardheid

  • Duizeligheid, draaierig gevoel, stoornis in coördinatie en evenwicht

  • Zenuwpijn, trillende handen , oorsuizen, epileptische aanval (stuip). Problemen met zien, vooral bij mensen die afwijkingen aan de oogzenuw hebben.

  • Droge ogen, wazig zien, ontsteking van het oogbindvlies of van de oogleden

  • Longaandoeningen. U kunt dit merken aan kortademigheid, hoesten of koorts. In sommige gevallen kan een ernstige longontsteking ontstaan.

    Raadpleeg uw arts bij het optreden van deze klachten.

  • Dit medicijn kan de huid gevoeliger maken voor UV-licht (zon, zonnebank). Hierdoor heeft u meer kans op zonnebrand.

    Blijf uit de zon, vooral tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, en gebruik een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor.

  • Spierpijn. Meestal is de spierpijn onschuldig, maar in zeer zeldzame gevallen kan er een ernstige bijwerking op de spieren ontstaan. De verschijnselen van deze ernstige bijwerking zijn spierpijn, spierzwakte, algemeen ziek voelen, koorts, misselijkheid en braken. De spierpijn zit meestal in de kuiten of onderrug, maar ook uw hele lichaam kan zeer doen. Als u last krijgt van deze verschijnselen, moet u zo snel mogelijk uw arts raadplegen.

  • Uitblijven van de menstruatie, vaginale bloedingen, pijn in de borsten

  • Bij mannen: impotentie

  • Hartkloppingen, hartritmestoornissen, pijn op de borst, hartfalen. Houdt u meer vocht vast (dikke enkels) of bent u kortademig? Waarschuw dan uw arts. Waarschuw uw arts ook bij pijn op de borst.

  • Trombose, waarbij een bloedstolseltje een bloedvat kan afsluiten. Dit gebeurt meestal in een been, soms in de longen. Waarschuw een arts, als u een harde, rode en pijnlijke plek in uw kuit krijgt of een zwaar gevoel in het been. Of als u plotseling kortademig wordt of bloed ophoest.

     

  • Te hoog cholesterol en andere bloedvetten

  • Aandoening van de blaas, urinewegen of nieren. Waarschuw uw arts als u pijn voelt bij het plassen, of als u bloed in de urine ziet.

  • Tumoren van de huid, de darmen en in de organen. Deze kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Zeer zelden ontstaat leukemie (bloedkanker).

  • Ontsteking van de wanden van bloedvaten. In zeldzame gevallen kan lupus erythematodes (LE) ontstaan. Dit begint met een vlindervormige rode uitslag in het gezicht, maar kan zich uitbreiden naar andere delen van de huid en in de organen.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
    Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan duizeligheid, flauwvallen, benauwdheid of een opgezwollen gezicht, lippen, mond, tong of keel.
    In zeldzame gevallen ontstaat een ernstige huidaandoening met rode vlekken en blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Neem dan direct contact op met uw arts.
    In deze gevallen moet u onmiddellijk een arts waarschuwen of naar de Eerste-hulpdienst gaan.

    U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor certolizumab. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik certolizumab pegol gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Vaccins. Overleg met uw arts als u gevaccineerd gaat worden. Bepaalde vaccins mag u niet gebruiken. Certolizumab vermindert de werkzaamheid van deze vaccins en verhoogt de kans op bijwerkingen ervan. Dit betreft onder andere bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR), gelekoortsvaccin, rotavirusvaccin en BCG-vaccin.
    Bij andere vaccins moet u soms een extra vaccinatie krijgen of moet uw bloed onderzocht om te kijken of het vaccin goed heeft gewerkt. Dit betreft onder andere influenzavaccin, tetanusvaccin en vaccin tegen baarmoederhalskanker.
  • Bepaalde medicijnen tegen reuma of andere chronische ontstekingen, zoals abatacept, anakinra en canakinumab. Deze medicijnen verminderen uw weerstand, net zoals certolizumab. Hierdoor kunt u sneller infecties oplopen. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
  • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. De werking of bijwerkingen van deze medicijnen kunnen veranderen. Overleg hierover met uw arts.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Duizeligheid, draaierig gevoel, moeheid en wazig zien komen heel soms voor bij dit medicijn. Neem geen deel aan het verkeer, zolang u hier last van heeft.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Er is redelijk veel ervaring met het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap. En er zijn geen aanwijzingen dat dit medicijn slecht is voor de zwangerschap of voor de baby.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. De kans dat dit medicijn in de moedermelk komt is klein. Als het toch in de moedermelk komt, is het waarschijnlijk niet schadelijk voor de baby. Er zijn tot nu toe geen bijwerkingen bij het kind gemeld.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Bij het medicijn hoort ook een patiëntenwaarschuwingskaart. Draag deze altijd bij u en laat hem zien aan uw zorgverleners.

Hoe?
U krijgt dit medicijn toegediend door een arts of verpleegkundige in het ziekenhuis.
Meestal krijgt u de injectie in uw bovenbeen of in uw buik, vlak onder de huid.

Wanneer?
Meestal krijgt u 1 keer per 2 weken een injectie. De eerste 3 keer zult u een dubbele dosis krijgen (dus 2 injecties), daarna is 1 injectie voldoende. Als u goed reageert op de injecties is het soms mogelijk om in plaats van 1 injectie elke 2 weken, 2 injecties elke 4 weken te krijgen.

Hoelang?
Binnen 3 tot 4 maanden moet duidelijk merkbaar zijn of het medicijn werkt. Indien het niet werkt, zal uw arts met u overleggen over andere mogelijkheden. Als het medicijn wel werkt, kunt u het langdurig gebruiken.