Bekijk het filmpje hieronder over medicijntekorten

Medicijnen uit de 24-uurs afhaalautomaat

Geen tijd om te wachten op uw medicijnen in de apotheek? Uw medicijnen afhalen wanneer het u uitkomt? 24 uur per dag, 7 dagen per week!

De afhaalautomaat is eenvoudig te gebruiken. Zodra uw medicijnen klaarliggen krijgt u per sms een code naar uw mobiele telefoon die u nodig heeft om uw medicijnen af te halen. U krijgt dan 3 dagen de tijd om uw medicijnen uit de afhaalautomaat te halen.

Medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden, verpakkingen met een afmeting groter dan een schoenendoos kunnen niet afgehaald worden uit de afhaalautomaat en zullen voor u in de apotheek worden klaargelegd.

Wilt u zich aanmelden voor de 24-uurs afhaalautomaat? Klik dan hier.

Medicatieoverzicht

  • Wilt u een medicatieoverzicht voor uzelf aanvragen? U kunt dit in de apotheek aan de balie afhalen, hiervoor hoeft u van tevoren geen telefonisch contact op te nemen. Zorg er wel voor dat u een geldig ID-bewijs bij u heeft.
  • Komt u voor iemand anders een medicatieoverzicht afhalen? Dan dient u een machtiging, met toestemming van diegene, in de apotheek in te leveren.
  • Vanwege privacy versturen wij geen medicatieoverzicht per e-mail.

Herhaalservice

Gebruikt u medicijnen voor langere tijd en heeft u nog geen automatische herhaalservice? Neem dan contact met ons op via 0594-612126, stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl of kom langs in de apotheek. Voor deze medicijnen hoeft u zelf geen recepten meer te regelen. Dat doen wij voor u. Dat bespaart u tijd en u hoeft ook niet bij te houden wanneer de medicijnen bijna op zijn. De huisarts en de apotheek zorgen er samen voor dat u uw herhaalmedicijnen op tijd heeft. Desgewenst krijgt u een bericht van ons zodra uw medicijnen klaarstaan voor afhalen of voor bezorgen.

Medicatierollen

Apotheek Grootegast kan uw medicijnen afleveren in medicatierollen, een systeem waarbij medicijnen per innametijdstip per dag verpakt worden. Ideaal voor als u veel medicijnen per dag moet slikken. Wilt u weten of u voor deze service in aanmerking komt of wilt u meer informatie, neemt u dan contact met ons via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Afhaallocatie Poiesz Opende

Woont u in Opende of in de omgeving en wilt u uw medicijnen dichterbij huis kunnen afhalen? Dat kan bij de servicebalie van supermarkt Poiesz in Opende. Wilt u hier gebruik van maken? Neem contact met ons op via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Bezorgservice

Laat uw gezondheid (tijdelijk) te wensen over? Hebt u daarbij speciale geneesmiddelen nodig? En kunt u niet zonder specifieke hulp- en verbandmiddelen? Apotheek Grootegast staat ook in moeilijke periodes graag voor u klaar! Als Apotheek Grootegast garanderen wij dat u uw genees- en/of hulpmiddelen op maat en tijdig krijgt geleverd en bieden wij u bovendien een optimale begeleiding. Uw gezondheid is onze drijfveer. Waar nodig zoeken wij in samenspraak met andere zorgverleners naar goede oplossingen voor specifieke problemen.

Bezorgtijden
Dagelijks van 13:00. tot 19:00 uur.

Wilt u gebruik maken van thuisbezorging van uw genees- en/of hulpmiddelen? Neem dan contact met ons op via 0594-612126 of info@apotheekgrootegast.nl. U kunt uw medicatie ook afhalen via de 24-uurs afhaalautomaat of bij afhaallocatie Poiesz Opende.

Openingstijden Apotheek Grootegast

Maandag t/m vrijdag: 8.00 - 17.30.
Zaterdag en zondag: gesloten.

Aangepaste openingstijden

***Op nationale feestdagen is de apotheek gesloten***
***Op 24 en 31 december (vallend op werkdagen) sluit de apotheek om 16.00 uur ***

Voor spoedgevallen kunt u na 17:30 uur, in het weekend en op feestdagen terecht bij:

Poliklinische apotheek Nij Smellinghe Poliklinische apotheek Martini
Bij ingang polikliniek, route 9 begane grond  In het Martini Ziekenhuis Groningen
Compagnonsplein 1    Van Swietenplein 1
9202NN Drachten  9728 NT Groningen
Tel: 0512-588870 Tel: 050-5245700

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > clindamycine voor in de vagina

Inhoud

clindamycine voor in de vagina

Clindamycine is een antibioticum. Het bestrijdt bepaalde bacteriën en parasieten.

Artsen schrijven clindamycine in de vagina voor bij bacteriële vaginose.

Wat doet clindamycine voor in de vagina en waarbij gebruik ik het?

Bacteriële vaginose

Verschijnselen
Door een verstoord evenwicht tussen bacteriën, schimmels en gisten in de vagina kunnen bepaalde bacteriesoorten beter groeien ten koste van andere. U kunt dat merken aan meer afscheiding, een andere geur of kleur van de afscheiding en aan een jeukende vagina en schaamlippen.

Bacteriële vaginose voorkomen
U kunt een verstoring van het evenwicht proberen te voorkomen door de vagina niet met zeep te wassen. Gewoon afspoelen met water onder de douche is voldoende. De binnenkant van de vagina reinigt zichzelf. Gebruik geen vaginale spoelingen of vaginaaldouches. Deze irriteren de vagina alleen maar.

Behandeling
Als u veel last heeft, schrijft de arts meestal het antibioticum metronidazol voor. Het betreft dan een eendaagse kuur.
Vrouwen in de eerste drie maanden van de zwangerschap mogen dit medicijn niet gebruiken. Bij hen schrijven artsen clindamycine voor om aan te brengen in de vagina.
Bij bacteriële vaginose hoeft de partner niet ook een kuur te gebruiken.

Lees meer over bacteriële vaginose . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Branderig gevoel, jeuk of irritatie, vlak na inbrengen. Zeer zelden: pijn of zwelling in of rond de vagina.

    Dit verdwijnt vanzelf weer. Het kan ook optreden bij de penis van de partner als u vlak na inbrengen van de crème vrijt zonder condoom.
    Raadpleeg uw arts als de klachten blijven.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn, duizeligheid, draaierigheid

  • Schimmel- of gistinfecties van de vagina (bijvoorbeeld candida). Raadpleeg uw arts als u weer meer last krijgt van jeuk van vagina en schaamlippen, als witte vloed ontstaat of als de afscheiding verandert. Een enkele keer kan de schimmelinfectie op andere slijmvliezen ontstaan, zoals in de mond.

  • Blaasontsteking

  • Verstoorde menstruatie, vaginaal bloedverlies of endometriose (wildgroei van baarmoederslijmvlies)

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, verstopping of zuurbranden

    Dit komt doordat clindamycine via de vagina in het lichaam wordt opgenomen. Heeft u hier veel last van, raadpleeg dan uw arts.
    Zeer zelden ontstaat een ernstige vorm van diarree. Neem contact op met uw arts als u meermalen per dag waterdunne ontlasting heeft en daarbij ook moet overgeven en koorts heeft.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan een huiduitslag, pijn en jeuk bij uw vagina.

    Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. U heeft meer kans op overgevoeligheid als u ook overgevoelig bent voor het antibioticum lincomycine. Meld het aan uw apotheker dat u overgevoelig blijkt te zijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet meer krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik clindamycine voor in de vagina gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft.
Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen bij de baby.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Breng de crème diep in de vagina. Dat kan met uw vinger. Gebruik hierbij eventueel een ‘vingercondoom’. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te krijgen in uw apotheek.
  • Bij de crème zit vaak een ding om het medicijn makkelijker diep in de vagina in te brengen (applicator). Gebruik deze applicator alleen als u niet zwanger bent.
    Ga voor gebruik van de applicator op uw rug liggen met enigszins gebogen, gespreide benen. Breng de met crème gevulde applicator diep in de vagina in. Druk dan de applicator leeg en gooi hem weg.
  • Gebruik geen tampons, het medicijn gaat daarin zitten en kan zo minder goed werken.

Wanneer?

  • Breng de crème in voor u gaat slapen. Het medicijn kan dan enkele uren in de vagina blijven en goed zijn werk doen.

Hoelang?

  • Meestal schrijft uw arts u een kuur voor van 7 dagen. Maak deze kuur altijd af, ook al zijn uw klachten al vóór afloop van de kuur verdwenen. Dit betekent namelijk niet dat alle bacteriën of parasieten verdwenen zijn.

Kan ik geslachtsgemeenschap hebben als ik dit medicijn gebruik?

  • U kunt tijdens de behandeling beter geen geslachtsgemeenschap hebben, omdat clindamycine dan minder goed kan werken. Als u toch seksueel contact wilt hebben, wacht dan tot ten minste 2 uur na het inbrengen van de crème.
  • De crème kan het rubber van condooms en pessaria (vrouwenring) aantasten. Wees erop bedacht dat condooms en pessaria hierdoor makkelijker scheuren. Dit kan tot 3 dagen na stoppen met de behandeling duren.
  • Als u geen condoom gebruikt: door de crème kan de penis van uw partner geïrriteerd raken.