Bekijk het filmpje hieronder over medicijntekorten

Medicijnen uit de 24-uurs afhaalautomaat

Geen tijd om te wachten op uw medicijnen in de apotheek? Uw medicijnen afhalen wanneer het u uitkomt? 24 uur per dag, 7 dagen per week!

De afhaalautomaat is eenvoudig te gebruiken. Zodra uw medicijnen klaarliggen krijgt u per sms een code naar uw mobiele telefoon die u nodig heeft om uw medicijnen af te halen. U krijgt dan 3 dagen de tijd om uw medicijnen uit de afhaalautomaat te halen.

Medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden, verpakkingen met een afmeting groter dan een schoenendoos kunnen niet afgehaald worden uit de afhaalautomaat en zullen voor u in de apotheek worden klaargelegd.

Wilt u zich aanmelden voor de 24-uurs afhaalautomaat? Klik dan hier.

Medicatieoverzicht

  • Wilt u een medicatieoverzicht voor uzelf aanvragen? U kunt dit in de apotheek aan de balie afhalen, hiervoor hoeft u van tevoren geen telefonisch contact op te nemen. Zorg er wel voor dat u een geldig ID-bewijs bij u heeft.
  • Komt u voor iemand anders een medicatieoverzicht afhalen? Dan dient u een machtiging, met toestemming van diegene, in de apotheek in te leveren.
  • Vanwege privacy versturen wij geen medicatieoverzicht per e-mail.

Herhaalservice

Gebruikt u medicijnen voor langere tijd en heeft u nog geen automatische herhaalservice? Neem dan contact met ons op via 0594-612126, stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl of kom langs in de apotheek. Voor deze medicijnen hoeft u zelf geen recepten meer te regelen. Dat doen wij voor u. Dat bespaart u tijd en u hoeft ook niet bij te houden wanneer de medicijnen bijna op zijn. De huisarts en de apotheek zorgen er samen voor dat u uw herhaalmedicijnen op tijd heeft. Desgewenst krijgt u een bericht van ons zodra uw medicijnen klaarstaan voor afhalen of voor bezorgen.

Medicatierollen

Apotheek Grootegast kan uw medicijnen afleveren in medicatierollen, een systeem waarbij medicijnen per innametijdstip per dag verpakt worden. Ideaal voor als u veel medicijnen per dag moet slikken. Wilt u weten of u voor deze service in aanmerking komt of wilt u meer informatie, neemt u dan contact met ons via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Afhaallocatie Poiesz Opende

Woont u in Opende of in de omgeving en wilt u uw medicijnen dichterbij huis kunnen afhalen? Dat kan bij de servicebalie van supermarkt Poiesz in Opende. Wilt u hier gebruik van maken? Neem contact met ons op via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Bezorgservice

Laat uw gezondheid (tijdelijk) te wensen over? Hebt u daarbij speciale geneesmiddelen nodig? En kunt u niet zonder specifieke hulp- en verbandmiddelen? Apotheek Grootegast staat ook in moeilijke periodes graag voor u klaar! Als Apotheek Grootegast garanderen wij dat u uw genees- en/of hulpmiddelen op maat en tijdig krijgt geleverd en bieden wij u bovendien een optimale begeleiding. Uw gezondheid is onze drijfveer. Waar nodig zoeken wij in samenspraak met andere zorgverleners naar goede oplossingen voor specifieke problemen.

Bezorgtijden
Dagelijks van 13:00. tot 19:00 uur.

Wilt u gebruik maken van thuisbezorging van uw genees- en/of hulpmiddelen? Neem dan contact met ons op via 0594-612126 of info@apotheekgrootegast.nl. U kunt uw medicatie ook afhalen via de 24-uurs afhaalautomaat of bij afhaallocatie Poiesz Opende.

Openingstijden Apotheek Grootegast

Maandag t/m vrijdag: 8.00 - 17.30.
Zaterdag en zondag: gesloten.

Aangepaste openingstijden

***Op nationale feestdagen is de apotheek gesloten***
***Op 24 en 31 december (vallend op werkdagen) sluit de apotheek om 16.00 uur ***

Voor spoedgevallen kunt u na 17:30 uur, in het weekend en op feestdagen terecht bij:

Poliklinische apotheek Nij Smellinghe Poliklinische apotheek Martini
Bij ingang polikliniek, route 9 begane grond  In het Martini Ziekenhuis Groningen
Compagnonsplein 1    Van Swietenplein 1
9202NN Drachten  9728 NT Groningen
Tel: 0512-588870 Tel: 050-5245700

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

hydrochinon op de huid

Hydrochinon ontkleurt de huid.

Artsen schrijven het voor bij onregelmatige donkere vlekken (hyperpigmentatie).

Wat doet hydrochinon op de huid en waarbij gebruik ik het?

Onregelmatige donkere huidverkleuring

Verschijnselen
Bij hyperpigmentatie ontstaan onregelmatige donkere vlekken. Meestal in het gezicht, vooral op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin.
Andere namen voor deze donkere vlekken zijn levervlekken, melasma of chloasma.

Oorzaak
De huid maakt pigment aan bij blootstelling aan zonlicht. Pigment beschermt de huid tegen schadelijke invloeden van zonlicht (UV-straling).
Soms maakt de huid op de ene plaats meer pigment aan dan op de andere en ontstaan er donkere vlekken. Waarom dit gebeurt is niet altijd duidelijk.

Tijdens de zwangerschap komen de donkere vlekken regelmatig voor. Als het tijdens de zwangerschap ontstaat, noemt men het een zwangerschapsmasker.
De donkere vlekken kunnen ook ontstaan door huidveroudering, ontstekingen van de huid, erfelijke aanleg of bij gebruik van de anticonceptiepil.


Behandeling
Gebruik bij blootstelling aan zonlicht een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor.
Hyperpigmentatie tijdens de zwangerschap verdwijnt meestal vanzelf na de bevalling.

Wanneer de donkere vlekken blijven kan uw arts hydrochinon voorschrijven. Dit medicijn heeft een blekende werking.

Hydrochinon wordt vaak in combinatie gebruikt met tretinoïne. Dit versterkt het effect.
Hydrochinon kan huidirritatie geven. Om de ontsteking te remmen voegt de arts er ook vaak een corticosteroïd (bijnierschorshormoon) aan toe. Bijvoorbeeld hydrocortisonacetaat of triamcinolonacetonide.

Effect
Hydrochinon voorkomt dat pigment in de huid ontstaat. Het heeft zo een blekende werking op de huid.
Het kan 4 tot 5 weken duren voordat de pigmentatie minder wordt.
Als de vlekken zijn verdwenen, schrijven artsen het middel vaak nog enige tijd voor om nieuwe pigmentvlekken te voorkomen.

Lees meer over onregelmatige donkere huidverkleuring . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Prikkeling of branderig gevoel meteen na aanbrengen.

  • Geïrriteerde en droge huid, waardoor u last kunt krijgen van jeuk, roodheid, schilfering en kloofjes.

    U heeft meer kans op een geïrriteerde huid als er felle zon op de behandelde plekken komt. Gebruik daarom een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Raadpleeg uw arts als de irritatie aanhoudt of als u hier te veel last van heeft.

  • Overgevoeligheid voor hydrochinon. Dit merkt u aan jeukende huiduitslag of galbulten.

    Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
    Blijkt u overgevoelig? Geef dat dan door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Te sterke bleking of veel kleine lichtere vlekjes (confettiachtig).

    Dit kan blijvend zijn. De vlekken kunnen op een donkere huid goed zichtbaar zijn. Overleg met uw arts als u dit merkt.

  • Bruine nagels.

    Gebruikt u dit medicijn langdurig? Breng het dan bij voorkeur aan met een plastic handschoen of met een vingercondoom.

Na langdurig gebruik of gebruik van veel te veel van de crème:

  • Blauw-zwarte vlekken, bruine of donkerbruine bobbeltjes. Deze bijwerking komt dan vooral voor bij mensen met een donkere huid.

    Gebruik daarom niet meer van deze zalf dan de arts heeft voorgeschreven en gebruik het niet langer dan 2 jaar.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik hydrochinon op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de ingesmeerde plekken. U heeft dan kans dat u dit middel met het volgende weg smeert. Een crème verdwijnt sneller in de huid dan een vette zalf. Smeer daarom altijd eerst het minst vette middel. Wacht tot dit in de huid is getrokken en breng dan het andere middel aan. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit middel NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of hydrochinon in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts.

Zwangerschapsmasker
Gebruikt u dit middel tegen een zwangerschapsmasker? Gebruik het dan ná de zwangerschap en als u geen borstvoeding meer geeft.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Maak uw huid eerst schoon met water en eventueel zeep. Droog goed af. Op een vochtige huid, irriteert de crème te veel.
  • Smeer de crème zo precies mogelijk op de donker gekleurde vlekken. Zorg dat het niet op de lichtere delen komt, want die kunnen daardoor nog lichter worden. Was hierna de vingers waarmee u de zalf heeft aangebracht of gebruik een plastic handschoen of vingercondoom.
  • Zorg dat de crème niet in wondjes of op slijmvliezen komt, zoals in uw ogen, neus of mond. Dat kan pijnlijk zijn of irritatie geven. Gebeurt het toch? Spoel dan direct met veel water.
  • Komt u in fel zonlicht? Gebruik dan altijd een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Zonlicht kan irritatie veroorzaken op de behandelde plekken. Zonlicht versterkt bovendien de donkere kleur in de vlekken. Ga niet onder de zonnebank.

Wanneer?

  • Breng aan nadat u zich heeft gewassen.
  • Gebruikt u dit middel 2 keer per dag, verdeel de behandelingen dan zo goed mogelijk over de dag. Bijvoorbeeld `s ochtends na het wassen en `s avonds voor u gaat slapen.


Hoelang?

  • Het kan 4 tot 5 weken duren voordat u verbetering begint te zien. Ziet u na 5 weken nog geen verbetering? Overleg met uw arts. Misschien moet de arts de dosering aanpassen.
  • Ziet u na een half jaar nog altijd geen verbetering? Dan heeft een verdere behandeling met dit medicijn geen zin.
  • Als de klachten zijn verdwenen, kunt u de crème nog enige tijd gebruiken om nieuwe pigmentvlekken te voorkomen. Gebruik het echter niet langer dan 2 jaar.