Bekijk het filmpje hieronder over medicijntekorten

Medicijnen uit de 24-uurs afhaalautomaat

Geen tijd om te wachten op uw medicijnen in de apotheek? Uw medicijnen afhalen wanneer het u uitkomt? 24 uur per dag, 7 dagen per week!

De afhaalautomaat is eenvoudig te gebruiken. Zodra uw medicijnen klaarliggen krijgt u per sms een code naar uw mobiele telefoon die u nodig heeft om uw medicijnen af te halen. U krijgt dan 3 dagen de tijd om uw medicijnen uit de afhaalautomaat te halen.

Medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden, verpakkingen met een afmeting groter dan een schoenendoos kunnen niet afgehaald worden uit de afhaalautomaat en zullen voor u in de apotheek worden klaargelegd.

Wilt u zich aanmelden voor de 24-uurs afhaalautomaat? Klik dan hier.

Medicatieoverzicht

  • Wilt u een medicatieoverzicht voor uzelf aanvragen? U kunt dit in de apotheek aan de balie afhalen, hiervoor hoeft u van tevoren geen telefonisch contact op te nemen. Zorg er wel voor dat u een geldig ID-bewijs bij u heeft.
  • Komt u voor iemand anders een medicatieoverzicht afhalen? Dan dient u een machtiging, met toestemming van diegene, in de apotheek in te leveren.
  • Vanwege privacy versturen wij geen medicatieoverzicht per e-mail.

Herhaalservice

Gebruikt u medicijnen voor langere tijd en heeft u nog geen automatische herhaalservice? Neem dan contact met ons op via 0594-612126, stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl of kom langs in de apotheek. Voor deze medicijnen hoeft u zelf geen recepten meer te regelen. Dat doen wij voor u. Dat bespaart u tijd en u hoeft ook niet bij te houden wanneer de medicijnen bijna op zijn. De huisarts en de apotheek zorgen er samen voor dat u uw herhaalmedicijnen op tijd heeft. Desgewenst krijgt u een bericht van ons zodra uw medicijnen klaarstaan voor afhalen of voor bezorgen.

Medicatierollen

Apotheek Grootegast kan uw medicijnen afleveren in medicatierollen, een systeem waarbij medicijnen per innametijdstip per dag verpakt worden. Ideaal voor als u veel medicijnen per dag moet slikken. Wilt u weten of u voor deze service in aanmerking komt of wilt u meer informatie, neemt u dan contact met ons via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Afhaallocatie Poiesz Opende

Woont u in Opende of in de omgeving en wilt u uw medicijnen dichterbij huis kunnen afhalen? Dat kan bij de servicebalie van supermarkt Poiesz in Opende. Wilt u hier gebruik van maken? Neem contact met ons op via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Bezorgservice

Laat uw gezondheid (tijdelijk) te wensen over? Hebt u daarbij speciale geneesmiddelen nodig? En kunt u niet zonder specifieke hulp- en verbandmiddelen? Apotheek Grootegast staat ook in moeilijke periodes graag voor u klaar! Als Apotheek Grootegast garanderen wij dat u uw genees- en/of hulpmiddelen op maat en tijdig krijgt geleverd en bieden wij u bovendien een optimale begeleiding. Uw gezondheid is onze drijfveer. Waar nodig zoeken wij in samenspraak met andere zorgverleners naar goede oplossingen voor specifieke problemen.

Bezorgtijden
Dagelijks van 13:00. tot 19:00 uur.

Wilt u gebruik maken van thuisbezorging van uw genees- en/of hulpmiddelen? Neem dan contact met ons op via 0594-612126 of info@apotheekgrootegast.nl. U kunt uw medicatie ook afhalen via de 24-uurs afhaalautomaat of bij afhaallocatie Poiesz Opende.

Openingstijden Apotheek Grootegast

Maandag t/m vrijdag: 8.00 - 17.30.
Zaterdag en zondag: gesloten.

Aangepaste openingstijden

***Op nationale feestdagen is de apotheek gesloten***
***Op 24 en 31 december (vallend op werkdagen) sluit de apotheek om 16.00 uur ***

Voor spoedgevallen kunt u na 17:30 uur, in het weekend en op feestdagen terecht bij:

Poliklinische apotheek Nij Smellinghe Poliklinische apotheek Martini
Bij ingang polikliniek, route 9 begane grond  In het Martini Ziekenhuis Groningen
Compagnonsplein 1    Van Swietenplein 1
9202NN Drachten  9728 NT Groningen
Tel: 0512-588870 Tel: 050-5245700

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > ipratropium met xylometazoline voor in de neus

Inhoud

ipratropium met xylometazoline voor in de neus

Ipratropium vermindert de slijmaanmaak in de neus. Xylometazoline vernauwt de bloedvaatjes in het neusslijmvlies, waardoor het opgezette neusslijmvlies slinkt.

Het is te gebruiken bij neusverkoudheid.

Wat doet ipratropium met xylometazoline voor in de neus en waarbij gebruik ik het?

Verkoudheid

Bij een infectie van het slijmvlies in de neus, zwelt het op en wordt meer vocht afgescheiden. U heeft een verstopte neus en ook vaak een loopneus.

Behandeling
Meestal helpen zoute neusdruppels of neusspray voldoende tegen deze klachten. Is dat niet zo, dan kunt u xylometazoline met ipratropium gebruiken. Overleg vooraf met uw arts of apotheek als u in het verleden een neusoperatie aan de neus of bijholten heeft gehad.

Gebruik het niet langer dan zeven dagen achterelkaar, omdat u anders het neusslijmvlies kunt beschadigen.

Dit middel is NIET bedoeld voor neusklachten die komen door een allergie, bijvoorbeeld voor huisdieren, huisstofmijt of boompollen. Vermoedt u dat u allergisch bent, gebruik dan een middel tegen allergie of raadpleeg uw arts.

Werking
Xylometazoline met ipratropium geneest de neusverkoudheid niet, maar vermindert wel tijdelijk de zwelling en vochtafscheiding van het slijmvlies. Hierdoor kunt u weer beter door de neus kunt ademen.

De werking begint binnen 5-15 minuten en houdt 5-6 uur aan.

Lees meer over verkoudheid . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Droge neus en bloedneuzen.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Prikkelend gevoel in neus en keel, niezen.

  • Droge keel of mond. Heeft u al last van een droge mond door de ziekte van Sjögren, overleg dat met uw apotheek of een ander medicijn mogelijk is.

  • Tijdelijk veranderde smaak of (zeer zelden) veranderde reuk.

  • Hoofdpijn

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Als er vaak te veel van het medicijn in het lichaam terechtkomt, kunnen bijwerkingen in de rest van het lichaam ontstaan. De verschijnselen die kunnen optreden als u te veel werkzame stof binnenkrijgt, zijn hartkloppingen, opkomend maagzuur, misselijkheid, duizeligheid, trillen, slapeloosheid, oogproblemen, zoals wazig zien, last van fel licht en droge ogen, verhoogde oogboldruk (glaucoom).

    Gebruik dit medicijn daarom niet vaker dan drie keer op een dag en niet langer dan een week achter elkaar.

    Als u glaucoom heeft en u bent hiervoor onder behandeling is er meestal geen probleem. Vertel uw arts wel dat u dit medicijn heeft gebruikt. Zorg er goed voor dat geen spray in uw oog komt. Stop met het gebruik als u last krijgt van een van deze bijwerkingen.

  • Zweertjes in de neus.

  • Overgevoeligheid voor een van de bestanddelen. Dit merkt u aan een verergering van de klachten en jeuk.

    Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor het medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Bij gebruik langer dan een week

  • Kans op voortdurend verstopte neus.

    Dit komt doordat dit medicijn na verloop van tijd het neusslijmvlies blijvend beschadigt. Uw neusslijmvlies reageert dan niet meer op dit medicijn of andere middelen die het neusslijmvlies laten slinken. Gebruik dit soort middelen daarom nooit langer dan zeven dagen achtereen! Gebruik het bovendien alleen als de neus echt is verstopt en niet om een neusverstopping te voorkomen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik ipratropium met xylometazoline voor in de neus gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn in de normale dosering en gedurende maximaal 1 week veilig gebruiken als zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft.
Dit medicijn komt in een heel kleine hoeveelheid in uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig bij het kind of in de moedermelk komen.

Bij langdurige klachten van verstopte neus is het beter om zoutoplossing te gebruiken. Dit kunt u zonder bezwaar langdurig gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Gebruik altijd uw eigen flacon. Zo voorkomt u besmetting van een ander met bacteriën en virussen.

  • Snuit voor gebruik de neus. Doe dit niet te krachtig, anders perst u het slijm in de voorhoofdsholte of neusbijholte, waardoor deze ontstoken kunnen raken.
  • Als u de spray voor het eerst gebruikt, moet u het pompje een paar maal indrukken in de lucht. De spraykamer kan zich dan vullen met de oplossing. De volgende keren is dit niet meer nodig. Let op dat de spray niet in het oog komt. Mocht dat wel gebeuren, spoel dan meteen uit met veel water.
    Houd uw hoofd rechtop, breng de tuit in één neusgat, houd het andere neusgat dicht en druk het pompje eenmaal in. Snuif de vloeistof gelijktijdig op, zodat het middel diep in de neus komt.
  • Spoel de tuit na gebruik schoon met lauw water en sluit de flacon goed af.

Het flesje is na openen één maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken en door wie het toen is gebruikt.

Wanneer?
Gebruik dit middel uitsluitend als u klachten heeft en niet om klachten te voorkomen. Als u het middel te veel en te vaak gebruikt, kan uw neusslijmvlies beschadigen.

Wacht na elke toepassing ten minste zes uur voordat u het weer gebruikt. Wilt u tijdens het slapen minder last hebben? Gebruik het dan vlak voor het slapengaan.

Hoe lang?
Gebruik dit medicijn niet langer dan zeven dagen achtereen. Stop met het gebruik als de klachten al eerder verminderen.

Gebruikt u het langer, dan kan uw neusslijmvlies beschadigen. Het is dan voortdurend ontstoken en uw neus is continu verstopt. Hiertegen helpen dit medicijn en andere medicijnen die het neusslijmvlies doen slinken dan niet meer zo goed. Ook heeft u bij langdurig gebruik meer kans op bijwerkingen in het lichaam, zoals hartkloppingen.

Zijn uw klachten na twee weken nog aanwezig? Raadpleeg dan uw arts.