Landelijke staking apotheken dinsdag 12 november

Op dinsdag 12 november doet Apotheek Grootegast mee aan de landelijke staking. De apotheek is dan gesloten en alleen beschikbaar voor spoedzorg. Apothekersassistenten en apotheekmedewerkers leggen op deze dag het werk neer voor een betere cao. De apothekersassistenten en apotheekmedewerkers doen heel verantwoordelijk werk, maar krijgen daarvoor helaas niet de waardering die ze verdienen. De huidige vergoedingen voor de apotheekdiensten zijn niet toereikend om de salarissen voldoende te verhogen en de werkomstandigheden te verbeteren.

Wij vragen u enkel naar de apotheek te komen voor zaken die niet kunnen wachten tot de volgende dag.

Wij rekenen op uw medewerking en danken u voor uw begrip!

Bekijk het filmpje hieronder over medicijntekorten

Medicijnen uit de 24-uurs afhaalautomaat

Geen tijd om te wachten op uw medicijnen in de apotheek? Uw medicijnen afhalen wanneer het u uitkomt? 24 uur per dag, 7 dagen per week!

De afhaalautomaat is eenvoudig te gebruiken. Zodra uw medicijnen klaarliggen krijgt u per sms een code naar uw mobiele telefoon die u nodig heeft om uw medicijnen af te halen. U krijgt dan 3 dagen de tijd om uw medicijnen uit de afhaalautomaat te halen.

Medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden, verpakkingen met een afmeting groter dan een schoenendoos kunnen niet afgehaald worden uit de afhaalautomaat en zullen voor u in de apotheek worden klaargelegd.

Wilt u zich aanmelden voor de 24-uurs afhaalautomaat? Klik dan hier.

Medicatieoverzicht

  • Wilt u een medicatieoverzicht voor uzelf aanvragen? U kunt dit in de apotheek aan de balie afhalen, hiervoor hoeft u van tevoren geen telefonisch contact op te nemen. Zorg er wel voor dat u een geldig ID-bewijs bij u heeft.
  • Komt u voor iemand anders een medicatieoverzicht afhalen? Dan dient u een machtiging, met toestemming van diegene, in de apotheek in te leveren.
  • Vanwege privacy versturen wij geen medicatieoverzicht per e-mail.

Herhaalservice

Gebruikt u medicijnen voor langere tijd en heeft u nog geen automatische herhaalservice? Neem dan contact met ons op via 0594-612126, stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl of kom langs in de apotheek. Voor deze medicijnen hoeft u zelf geen recepten meer te regelen. Dat doen wij voor u. Dat bespaart u tijd en u hoeft ook niet bij te houden wanneer de medicijnen bijna op zijn. De huisarts en de apotheek zorgen er samen voor dat u uw herhaalmedicijnen op tijd heeft. Desgewenst krijgt u een bericht van ons zodra uw medicijnen klaarstaan voor afhalen of voor bezorgen.

Medicatierollen

Apotheek Grootegast kan uw medicijnen afleveren in medicatierollen, een systeem waarbij medicijnen per innametijdstip per dag verpakt worden. Ideaal voor als u veel medicijnen per dag moet slikken. Wilt u weten of u voor deze service in aanmerking komt of wilt u meer informatie, neemt u dan contact met ons via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Afhaallocatie Poiesz Opende

Woont u in Opende of in de omgeving en wilt u uw medicijnen dichterbij huis kunnen afhalen? Dat kan bij de servicebalie van supermarkt Poiesz in Opende. Wilt u hier gebruik van maken? Neem contact met ons op via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Bezorgservice

Laat uw gezondheid (tijdelijk) te wensen over? Hebt u daarbij speciale geneesmiddelen nodig? En kunt u niet zonder specifieke hulp- en verbandmiddelen? Apotheek Grootegast staat ook in moeilijke periodes graag voor u klaar! Als Apotheek Grootegast garanderen wij dat u uw genees- en/of hulpmiddelen op maat en tijdig krijgt geleverd en bieden wij u bovendien een optimale begeleiding. Uw gezondheid is onze drijfveer. Waar nodig zoeken wij in samenspraak met andere zorgverleners naar goede oplossingen voor specifieke problemen.

Bezorgtijden
Dagelijks van 13:00. tot 19:00 uur.

Wilt u gebruik maken van thuisbezorging van uw genees- en/of hulpmiddelen? Neem dan contact met ons op via 0594-612126 of info@apotheekgrootegast.nl. U kunt uw medicatie ook afhalen via de 24-uurs afhaalautomaat of bij afhaallocatie Poiesz Opende.

Openingstijden Apotheek Grootegast

Maandag t/m vrijdag: 8.00 - 17.30.
Zaterdag en zondag: gesloten.

Aangepaste openingstijden

***Op nationale feestdagen is de apotheek gesloten***
***Op 24 en 31 december (vallend op werkdagen) sluit de apotheek om 16.00 uur ***

Voor spoedgevallen kunt u na 17:30 uur, in het weekend en op feestdagen terecht bij:

Poliklinische apotheek Nij Smellinghe Poliklinische apotheek Martini
Bij ingang polikliniek, route 9 begane grond  In het Martini Ziekenhuis Groningen
Compagnonsplein 1    Van Swietenplein 1
9202NN Drachten  9728 NT Groningen
Tel: 0512-588870 Tel: 050-5245700

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

macitentan

Macitentan behoort tot de endotheline-blokkers. Deze verwijden de bloedvaten, vooral in de longen.

Artsen schrijven het voor bij te hoge bloeddruk in de bloedvaten van de longen (pulmonale arteriële hypertensie).

Wat doet macitentan en waarbij gebruik ik het?

Pulmonale arteriële hypertensie

Verschijnselen
Bij pulmonale arteriële hypertensie (PAH) heeft u een te hoge bloeddruk in de bloedvaten van uw longen. Hierdoor raakt een deel van het hart beschadigd. Het bloed wordt dan niet meer goed rondgepompt. U kunt hierdoor kortademig zijn, sneller moe zijn en last krijgen van pijn op de borst, flauwvallen en vocht in de benen.

Oorzaken
PAH kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van een andere ziekte. Bijvoorbeeld een aangeboren hartafwijking, longfibrose of een soort reuma waarbij uw bindweefsel stijver wordt (sclerodermie).

Bij deze ziekten komen er ontstekingen in bloedvaten, nieren, darmen of longen, waardoor littekenweefsel ontstaat. De wanden van bloedvaten, longblaasjes en andere organen worden hierdoor stug en werken niet goed meer. Ook het hart kan niet meer goed samentrekken. Hierdoor pompt het hart het bloed niet meer goed rond en ontstaat hartfalen.

Behandeling
PAH is een ernstige ziekte waarbij klachten steeds een beetje erger worden. De ziekte is nog niet te genezen, maar er zijn verschillende medicijnen die de klachten verminderen en daarmee de kwaliteit van leven verbeteren. Een voorbeeld van hiervan is macitentan. 

Werking
Macitentan remt het effect van endotheline. Endotheline is een hormoon dat zorgt voor vernauwing van de bloedvaten. Door de remming verwijden de bloedvaten. Dit gebeurt vooral in de longen. Hierdoor daalt de bloeddruk in de vaten van de longen en hoeft het hart minder hard te pompen. 

Lees meer over pulmonale arteriële hypertensie . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn

  • Meer kans op ontsteking, zoals verkoudheid en ontsteking van een deel van uw luchtwegen.

    Zelden keelpijn, griep en blaasontsteking.

  • Bloedarmoede. U kunt last hebben van snel moe voelen, minder kleur in uw gezicht, moeite met ademen en hartkloppingen.

    Uw arts zal regelmatig uw bloed controleren.

  • Vocht vasthouden. U merkt dit aan dikke vingers, dikke enkels en zwaarder worden.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Te weinig witte bloedcellen in uw bloed. U heeft dan meer kans op een infectie.

    Witte bloedcellen beschermen het lichaam tegen ziektes.

  • Te weinig bloedplaatjes in uw bloed. Hierdoor heeft u meer kans op bloedingen. Waarschuw uw arts als u zomaar blauwe plekken of bloedneuzen krijgt.

  • Te lage bloeddruk. U kunt hierdoor licht in uw hoofd of duizelig voelen.

    Sta dan niet te snel op uit bed of van een stoel. U kunt dan het best even liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.

  • Verhoogde leverwaarden.

    Uw arts zal regelmatig uw leverwaarden controleren.

  • Verstopte neus.

  • Blozen

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Minder zaadcellen

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk.

    Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
    Als u overgevoelig bent voor macitentan, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik macitentan gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De volgende medicijnen zorgen ervoor dat macitentan minder goed werkt. Overleg hierover met uw arts. Als u stopt met het medicijn duurt het een paar weken totdat dit effect op macitentan weg is.

  • Hypericum (sint-janskruid), een kruidenmiddel tegen depressieve klachten.
  • De medicijnen tegen tuberculose rifampicine en rifabutine.
  • De medicijnen tegen epilepsie carbamazepine, fenobarbital, fenytoïne en primidon. Sommige van deze medicijnen worden ook gebruikt bij zenuwpijn en manische depressie.
  • Mitotaan, een medicijn tegen de ziekte van Cushing en bijnierschorskanker.
  • Enzalutamide, een medicijn bij prostaatkanker.
  • Sommige medicijnen tegen hiv. Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of zwanger wilt worden. Dit medicijn is schadelijk voor uw ongeboren baby. Vrouwen moeten voor gebruik zeker weten dat ze niet zwanger zijn.

Bent u een vrouw in de vruchtbare leeftijd? Dan gelden er bepaalde regels, voordat u dit medicijn mag innemen.

  • Uw arts vertelt u over de risico's van het medicijn voor de ongeboren baby.
  • Uw arts zal voordat u begint met macitentan een zwangerschapstest bij u uitvoeren.
  • Uw arts zal daarna tijdens het gebruik van macitentan elke maand een zwangerschapstest bij u uitvoeren.
  • Zorg ervoor dat u niet zwanger wordt als u macitentan gebruikt. Gebruik betrouwbare anticonceptie. Anticonceptie is een middel om zwangerschap te voorkomen. Bijvoorbeeld de pil en condooms. Gebruik anticonceptie zolang u macitentan gebruikt en tot en met 1 maand na stoppen van macitentan. Bespreek met uw arts welke anticonceptie het beste bij u past.
  • Denkt u dat u toch zwanger bent of bent geworden? Stop dan meteen met het gebruik van macitentan. Neem dan direct contact op met uw arts.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt flesvoeding geven.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
De tablet heel doorslikken met een glas water zonder te kauwen.

Wanneer?
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vaste tijd kiezen, dan vergeet u het minder snel. Bijvoorbeeld 's ochtends.

Hoelang?
Uw arts bepaalt hoe lang u dit medicijn moet blijven gebruiken.