Landelijke staking apotheken dinsdag 12 november

Op dinsdag 12 november doet Apotheek Grootegast mee aan de landelijke staking. De apotheek is dan gesloten en alleen beschikbaar voor spoedzorg. Apothekersassistenten en apotheekmedewerkers leggen op deze dag het werk neer voor een betere cao. De apothekersassistenten en apotheekmedewerkers doen heel verantwoordelijk werk, maar krijgen daarvoor helaas niet de waardering die ze verdienen. De huidige vergoedingen voor de apotheekdiensten zijn niet toereikend om de salarissen voldoende te verhogen en de werkomstandigheden te verbeteren.

Wij vragen u enkel naar de apotheek te komen voor zaken die niet kunnen wachten tot de volgende dag.

Wij rekenen op uw medewerking en danken u voor uw begrip!

Bekijk het filmpje hieronder over medicijntekorten

Medicijnen uit de 24-uurs afhaalautomaat

Geen tijd om te wachten op uw medicijnen in de apotheek? Uw medicijnen afhalen wanneer het u uitkomt? 24 uur per dag, 7 dagen per week!

De afhaalautomaat is eenvoudig te gebruiken. Zodra uw medicijnen klaarliggen krijgt u per sms een code naar uw mobiele telefoon die u nodig heeft om uw medicijnen af te halen. U krijgt dan 3 dagen de tijd om uw medicijnen uit de afhaalautomaat te halen.

Medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden, verpakkingen met een afmeting groter dan een schoenendoos kunnen niet afgehaald worden uit de afhaalautomaat en zullen voor u in de apotheek worden klaargelegd.

Wilt u zich aanmelden voor de 24-uurs afhaalautomaat? Klik dan hier.

Medicatieoverzicht

  • Wilt u een medicatieoverzicht voor uzelf aanvragen? U kunt dit in de apotheek aan de balie afhalen, hiervoor hoeft u van tevoren geen telefonisch contact op te nemen. Zorg er wel voor dat u een geldig ID-bewijs bij u heeft.
  • Komt u voor iemand anders een medicatieoverzicht afhalen? Dan dient u een machtiging, met toestemming van diegene, in de apotheek in te leveren.
  • Vanwege privacy versturen wij geen medicatieoverzicht per e-mail.

Herhaalservice

Gebruikt u medicijnen voor langere tijd en heeft u nog geen automatische herhaalservice? Neem dan contact met ons op via 0594-612126, stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl of kom langs in de apotheek. Voor deze medicijnen hoeft u zelf geen recepten meer te regelen. Dat doen wij voor u. Dat bespaart u tijd en u hoeft ook niet bij te houden wanneer de medicijnen bijna op zijn. De huisarts en de apotheek zorgen er samen voor dat u uw herhaalmedicijnen op tijd heeft. Desgewenst krijgt u een bericht van ons zodra uw medicijnen klaarstaan voor afhalen of voor bezorgen.

Medicatierollen

Apotheek Grootegast kan uw medicijnen afleveren in medicatierollen, een systeem waarbij medicijnen per innametijdstip per dag verpakt worden. Ideaal voor als u veel medicijnen per dag moet slikken. Wilt u weten of u voor deze service in aanmerking komt of wilt u meer informatie, neemt u dan contact met ons via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Afhaallocatie Poiesz Opende

Woont u in Opende of in de omgeving en wilt u uw medicijnen dichterbij huis kunnen afhalen? Dat kan bij de servicebalie van supermarkt Poiesz in Opende. Wilt u hier gebruik van maken? Neem contact met ons op via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Bezorgservice

Laat uw gezondheid (tijdelijk) te wensen over? Hebt u daarbij speciale geneesmiddelen nodig? En kunt u niet zonder specifieke hulp- en verbandmiddelen? Apotheek Grootegast staat ook in moeilijke periodes graag voor u klaar! Als Apotheek Grootegast garanderen wij dat u uw genees- en/of hulpmiddelen op maat en tijdig krijgt geleverd en bieden wij u bovendien een optimale begeleiding. Uw gezondheid is onze drijfveer. Waar nodig zoeken wij in samenspraak met andere zorgverleners naar goede oplossingen voor specifieke problemen.

Bezorgtijden
Dagelijks van 13:00. tot 19:00 uur.

Wilt u gebruik maken van thuisbezorging van uw genees- en/of hulpmiddelen? Neem dan contact met ons op via 0594-612126 of info@apotheekgrootegast.nl. U kunt uw medicatie ook afhalen via de 24-uurs afhaalautomaat of bij afhaallocatie Poiesz Opende.

Openingstijden Apotheek Grootegast

Maandag t/m vrijdag: 8.00 - 17.30.
Zaterdag en zondag: gesloten.

Aangepaste openingstijden

***Op nationale feestdagen is de apotheek gesloten***
***Op 24 en 31 december (vallend op werkdagen) sluit de apotheek om 16.00 uur ***

Voor spoedgevallen kunt u na 17:30 uur, in het weekend en op feestdagen terecht bij:

Poliklinische apotheek Nij Smellinghe Poliklinische apotheek Martini
Bij ingang polikliniek, route 9 begane grond  In het Martini Ziekenhuis Groningen
Compagnonsplein 1    Van Swietenplein 1
9202NN Drachten  9728 NT Groningen
Tel: 0512-588870 Tel: 050-5245700

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

mesalazine

Mesalazine behoort tot de 5-ASA-medicijnen.Mesalazine remt ontstekingen in de darmwand.

Artsen schrijven mesalazine voor bij de chronische darmontsteking colitis ulcerosa, zoals proctitis ulcerosa.

Wat doet mesalazine en waarbij gebruik ik het?

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Hierdoor heeft u last van frequente en forse diarree, vaak met bloed en slijm erbij.

Andere klachten zijn buikpijn, koorts, uitdrogingsverschijnselen,  bloedarmoede en gewichtsverlies. Periodes met weinig klachten worden afgewisseld met periodes waarin de ziekte opvlamt.

Oorzaak
Bij colitis ulcerosa is meestal alleen het laatste stuk van de dikke darm aangedaan, de endeldarm. De ziekte heet dan proctitis ulcerosa. Na verloop van jaren kan de ziekte zich uitbreiden naar de rest van de dikke darm.

De oorzaak van de ontsteking is niet een infectie, maar een auto-immuunreactie. Dit betekent dat het natuurlijke afweermechanisme zich tegen de cellen in de eigen darmwand keert.

Behandeling
Aanvallen van colitis ulcerosa worden in eerste instantie behandeld met 5-ASA-medicijnen, zoals mesalazine. Het wordt ook gebruikt om nieuwe aanvallen te voorkomen.

Het hangt af van de precieze plaats van de ontsteking in de darmen welk merk en welke toedieningsvorm de arts voorschrijft. Per product komt de werkzame stof namelijk in een ander deel van de darmen vrij.

Bij proctitis ulcerosa schrijft de arts meestal zetpillen of een klysma voor. Bij een ontsteking aan het begin van de dikke darm is een klysma nodig. Bij ontstekingen in nog hoger gelegen delen van de darm zijn tabletten of granulaat (korrels) nodig. Deze hebben een speciaal laagje waardoor de mesalazine pas vrijkomt in een specifiek deel van de darm.

Effect
Mesalazine remt de ontsteking en voorkomt nieuwe aanvallen van colitis ulcerosa. Hierdoor verminderen uw klachten, zoals diarree en buikpijn. Als u het continu gebruikt, merkt u dat de opvlammingen van de ziekte minder hevig zijn en langer uitblijven.

Lees meer over colitis ulcerosa . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn

    Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.

  • Huiduitslag, jeuk, galbulten.

    Dit kan zeer zelden komen door overgevoeligheid, maar hoeft niet. (zie Zeer zelden: Overgevoeligheid). Raadpleeg daarom bij huiduitslag uw arts.

  • Trillen

    Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.

  • Gevoel van zwakte en zenuwproblemen. Heeft u last van een tintelend of doof gevoel in armen en benen of van een branderige pijn in handen of voeten? Stop dan met het gebruik en raadpleeg een arts.

    Meestal gaan deze verschijnselen weer weg, een enkele keer zijn ze blijvend.

  • Als u een klysma gebruikt: prikkelend gevoel in de anus.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, weinig eetlust, winderigheid, brandend maagzuur, buikpijn en een opgezette buik.

    Door de dosering langzaam op te bouwen kunt u dit meestal voorkomen.
    Zeer zelden kan er ernstige diarree optreden, of kunnen bestaande diarreeklachten verergeren. Heeft u bij deze klachten ook kramp, plotselinge buikpijn, bloederige diarree en soms koorts, hoofdpijn en huiduitslag? Er kan sprake zijn van een ernstige overgevoeligheid. Neem dan direct contact op met uw arts. U mag sulfasalazine en soortgelijke medicijnen dan niet meer gebruiken. (Zie ook Zeer zelden: Overgevoeligheid).

  • Tijdelijke onvruchtbaarheid bij mannen door een tekort aan zaadcellen.

    Dit herstelt zich binnen 2 tot 3 maanden na stoppen met de behandeling.

  • Hartkloppingen, een heel enkele keer ontsteking van de hartspier of het hartzakje.

    Neem bij hartklachten of benauwdheid contact op met uw arts.

  • Longontsteking en kortademigheid.

    Waarschuw bij ernstige benauwdheid een arts.

  • Haaruitval en acne.

    Als u stopt met dit medicijn gaan deze klachten weer over.

  • Duizeligheid, koorts, vermoeidheid.

    Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.

  • Stemmingsveranderingen, zoals neerslachtigheid, irritatie en nervositeit kunnen ontstaan of verergeren.

    Neem bij deze bijwerkingen contact op met uw arts of apotheker.

  • Beschadiging van de nieren.

    De kans op deze bijwerking is hoger na langdurig gebruik. De schade kan blijvend zijn. Als u dit medicijn langere tijd gebruikt zal uw arts daarom de werking van de nieren regelmatig controleren.

  • Nierstenen. U merkt dit aan plotselinge erge pijn in uw zij of buik en soms kan er bloed in uw plas zitten. Raadpleeg dan uw arts.

    Het advies is om tijdens de behandeling met dit medicijn voldoende te drinken.

  • Ontsteking van de alvleesklier (pancreas) of van de lever en tekorten aan bepaalde bloedcellen. Waarschuw uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: plotselinge hevige pijn in bovenbuik, gele kleur van huid en oogwit, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de keel of bloedneuzen.

    Om deze klachten te voorkomen zal uw arts regelmatig uw bloed controleren.

  • Keelpijn en spierpijn.

    Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

  • Oorpijn en oorsuizen.

    Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

  • Gewrichtspijn

    Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

  • Uw huid kan gevoeliger worden voor UV-licht. Bijvoorbeeld van de zon, de zonnebank of UV-lamp. Dit kan jeuk, roodheid en ernstige verbranding geven. Ook kunt u last krijgen van huiduitslag en huidverkleuring.

    Begint u net met dit medicijn? Blijf dan uit direct zonlicht, vooral tussen 10.00 en 15.00 uur. Bescherm uw huid tegen de zon. Bijvoorbeeld met zonnebrandmiddel en beschermende kleding, zoals een hoed en een zonnebril. Ga niet onder de zonnebank. Krijgt u een ernstige reactie op de zon? Stop dan met dit medicijn en waarschuw uw arts. 

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dat aan huiduitslag en jeuk. Raadpleeg dan uw arts.

  • In zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid met duizeligheid, flauwvallen en koorts. Ook kunt u een opgezwollen gezicht, tong of keel krijgen en daarbij erg benauwd worden.
    Verder kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan vooral op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Stop in al deze gevallen direct het gebruik en waarschuw een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
    Kreeg u ooit eerder een allergische reactie van mesalazine, olsalazine of sulfasalazine, of van een medicijn uit de groep salicylaten, zoals acetylsalicylzuur? Begin dan niet direct met dit medicijn maar raadpleeg eerst uw arts of apotheker. Het kan zijn dat u vanwege overgevoeligheid een ander medicijn moet gebruiken.
     

    Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn, of medicijnen die hier op lijken, in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik mesalazine gebruiken met andere medicijnen?

Van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
U kunt alles eten wat uw darmen verdragen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of willen worden zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in de moedermelk terecht. Dit is niet schadelijk voor de baby. Zeer zelden veroorzaakt het diarree bij de baby. Krijgt uw baby diarree? Geef dan geen borstvoeding en overleg met uw arts.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Tabletten of granulaat (korrels)

  • De tablet of het granulaat doorslikken met een half glas water. Slik ze heel door, dus zonder te kauwen. Zo blijft de beschermende laag intact. Deze beschermende laag mag pas in de darmen oplossen, zodat de werkzame stof daar vrijkomt en niet al in de maag.
  • Pentasa-tabletten kunt u vooraf ook in een glas of lepel water of andere drank uiteen laten vallen. Dat duurt een paar minuten. Let er wel op dat u alle ‘korreltjes’ die zo ontstaan heel doorslikt en dat u niet op de korrels kauwt. Andere merken tabletten kunt u NIET uiteen laten vallen!
  • De Pentasa-korrels kunt u ook vooraf op wat voedsel strooien, zoals yoghurt.

Zetpillen

  • Breng de zetpil in de anus. Het maakt daarbij niet uit of u de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt. Als u zetpil met een beetje water bevochtigt, kunt u hem wat makkelijker inbrengen.
  • Als u de zetpil binnen 10 minuten verliest, omdat u naar het toilet moet, kunt u een nieuwe inbrengen.

Klysma

  • Laat het klysma voor u hem toedient op lichaamstemperatuur komen, bijvoorbeeld in een lauwwarm waterbadje.
  • Zorg ervoor dat u ontlasting heeft gehad voordat u het klysma inbrengt. Probeer niet net na inbrengen van het klysma ontlasting te hebben. Ga dus vooraf naar het toilet.
  • Ga op uw linkerzij liggen, omdat in deze houding de vloeistof goed doordringt in de darmen. Houd uw onderste been gestrekt en het bovenste gebogen.
  • Schud het klysma goed. Breng de tuit van het klysma voorzichtig in de anus.
  • Knijp de fles zo veel mogelijk leeg. Houd de fles ingedrukt als u hem terugtrekt uit de anus. Hiermee voorkomt u dat de vloeistof weer terugvloeit in de fles. Er blijft altijd een beetje vloeistof achter in de verpakking. Dit is normaal, de ingebrachte hoeveelheid is voldoende voor de werking.
  • Rol op uw buik en blijf ongeveer 5 minuten zo liggen om te voorkomen dat de vloeistof er weer uit komt.
  • Houd er rekening mee dat wanneer u een beetje vloeistof knoeit, of als de vloeistof wegloopt, dit medicijn bruine vlekken veroorzaakt in linnengoed. Deze vlekken zijn er niet meer uit te wassen. U kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld op een absorberend matje te gaan liggen.

Schuim voor in de anus

  • Probeer ervoor te zorgen dat u niet net na inbrengen van het schuim last krijgt van ontlasting. Ga dus vooraf naar het toilet.
  • Maak het schuim vlak voor inbrengen klaar. Zet de applicator (het inbrenghulpstuk) op de tuit van de spuitbus. Schud de spuitbus 20 seconden stevig.
  • Als u met een nieuwe spuitbus begint, verwijder dan eerst het plastic flapje onder de pompdop. Dit is de veiligheidspal.
  • Draai de pompdop zo dat het halfronde gaatje onderaan de pompdop boven de tuit staat. De spuitbus is nu klaar voor gebruik.
  • Zet uw wijsvinger op de bovenkant van de pompdop en draai de spuitbus om. De spuitbus werkt alleen goed als de pompdop zo recht mogelijk naar beneden wijst.
  • Leun voorover en plaats hierbij één voet op een stoel of bankje, zodat één been gebogen is en de andere gestrekt. Als u niet kunt of wilt staan, ga dan op uw buik op de zijkant van uw bed liggen en zet één voet op de grond naast het bed.
  • Breng de applicator voorzichtig zo ver mogelijk in de anus.
  • Druk de pompdop volledig in en houd deze ongeveer 2 seconden ingedrukt. Laat de pompdop daarna heel langzaam los. Wacht 10 tot 15 seconden voordat u de applicator verwijdert, omdat het schuim nog een klein beetje uitzet en anders uit de applicator zal druppelen.
  • Gooi na gebruik de applicator bij het huisvuil in het bijgeleverde zakje. Gebruik de volgende keer een nieuwe applicator.

Wanneer?

  • Tabletten of granulaat: Het beste kunt u de tabletten of korrels direct na een maaltijd innemen. U voorkomt zo maagklachten.
  • Zetpillen: breng de zetpillen verdeeld over de dag in. Probeer in elk geval een zetpil voor de nacht in te brengen. Hij kan dan lang in de darm blijven en op die manier langer doorwerken.
  • Klysma of schuim voor in de anus: dien de klysma’s of het schuim verdeeld over de dag toe. Probeer het in elk geval avonds toe te dienen. Het medicijn kan dan de hele nacht in de darm blijven en op die manier lang doorwerken.
    Om een nieuwe opleving te voorkomen schrijft de arts wel eens voor om het klysma elke 2 of 3 dagen te gebruiken. Dus 1 dag wel en daarna 1 of 2 dagen niet.

Hoelang?
Gebruikt u dit medicijn om aanvallen van de darmontsteking te voorkomen? De behandeling duurt dan minstens 3 maanden.