Landelijke staking apotheken dinsdag 12 november

Op dinsdag 12 november doet Apotheek Grootegast mee aan de landelijke staking. De apotheek is dan gesloten en alleen beschikbaar voor spoedzorg. Apothekersassistenten en apotheekmedewerkers leggen op deze dag het werk neer voor een betere cao. De apothekersassistenten en apotheekmedewerkers doen heel verantwoordelijk werk, maar krijgen daarvoor helaas niet de waardering die ze verdienen. De huidige vergoedingen voor de apotheekdiensten zijn niet toereikend om de salarissen voldoende te verhogen en de werkomstandigheden te verbeteren.

Wij vragen u enkel naar de apotheek te komen voor zaken die niet kunnen wachten tot de volgende dag.

Wij rekenen op uw medewerking en danken u voor uw begrip!

Bekijk het filmpje hieronder over medicijntekorten

Medicijnen uit de 24-uurs afhaalautomaat

Geen tijd om te wachten op uw medicijnen in de apotheek? Uw medicijnen afhalen wanneer het u uitkomt? 24 uur per dag, 7 dagen per week!

De afhaalautomaat is eenvoudig te gebruiken. Zodra uw medicijnen klaarliggen krijgt u per sms een code naar uw mobiele telefoon die u nodig heeft om uw medicijnen af te halen. U krijgt dan 3 dagen de tijd om uw medicijnen uit de afhaalautomaat te halen.

Medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden, verpakkingen met een afmeting groter dan een schoenendoos kunnen niet afgehaald worden uit de afhaalautomaat en zullen voor u in de apotheek worden klaargelegd.

Wilt u zich aanmelden voor de 24-uurs afhaalautomaat? Klik dan hier.

Medicatieoverzicht

  • Wilt u een medicatieoverzicht voor uzelf aanvragen? U kunt dit in de apotheek aan de balie afhalen, hiervoor hoeft u van tevoren geen telefonisch contact op te nemen. Zorg er wel voor dat u een geldig ID-bewijs bij u heeft.
  • Komt u voor iemand anders een medicatieoverzicht afhalen? Dan dient u een machtiging, met toestemming van diegene, in de apotheek in te leveren.
  • Vanwege privacy versturen wij geen medicatieoverzicht per e-mail.

Herhaalservice

Gebruikt u medicijnen voor langere tijd en heeft u nog geen automatische herhaalservice? Neem dan contact met ons op via 0594-612126, stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl of kom langs in de apotheek. Voor deze medicijnen hoeft u zelf geen recepten meer te regelen. Dat doen wij voor u. Dat bespaart u tijd en u hoeft ook niet bij te houden wanneer de medicijnen bijna op zijn. De huisarts en de apotheek zorgen er samen voor dat u uw herhaalmedicijnen op tijd heeft. Desgewenst krijgt u een bericht van ons zodra uw medicijnen klaarstaan voor afhalen of voor bezorgen.

Medicatierollen

Apotheek Grootegast kan uw medicijnen afleveren in medicatierollen, een systeem waarbij medicijnen per innametijdstip per dag verpakt worden. Ideaal voor als u veel medicijnen per dag moet slikken. Wilt u weten of u voor deze service in aanmerking komt of wilt u meer informatie, neemt u dan contact met ons via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Afhaallocatie Poiesz Opende

Woont u in Opende of in de omgeving en wilt u uw medicijnen dichterbij huis kunnen afhalen? Dat kan bij de servicebalie van supermarkt Poiesz in Opende. Wilt u hier gebruik van maken? Neem contact met ons op via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Bezorgservice

Laat uw gezondheid (tijdelijk) te wensen over? Hebt u daarbij speciale geneesmiddelen nodig? En kunt u niet zonder specifieke hulp- en verbandmiddelen? Apotheek Grootegast staat ook in moeilijke periodes graag voor u klaar! Als Apotheek Grootegast garanderen wij dat u uw genees- en/of hulpmiddelen op maat en tijdig krijgt geleverd en bieden wij u bovendien een optimale begeleiding. Uw gezondheid is onze drijfveer. Waar nodig zoeken wij in samenspraak met andere zorgverleners naar goede oplossingen voor specifieke problemen.

Bezorgtijden
Dagelijks van 13:00. tot 19:00 uur.

Wilt u gebruik maken van thuisbezorging van uw genees- en/of hulpmiddelen? Neem dan contact met ons op via 0594-612126 of info@apotheekgrootegast.nl. U kunt uw medicatie ook afhalen via de 24-uurs afhaalautomaat of bij afhaallocatie Poiesz Opende.

Openingstijden Apotheek Grootegast

Maandag t/m vrijdag: 8.00 - 17.30.
Zaterdag en zondag: gesloten.

Aangepaste openingstijden

***Op nationale feestdagen is de apotheek gesloten***
***Op 24 en 31 december (vallend op werkdagen) sluit de apotheek om 16.00 uur ***

Voor spoedgevallen kunt u na 17:30 uur, in het weekend en op feestdagen terecht bij:

Poliklinische apotheek Nij Smellinghe Poliklinische apotheek Martini
Bij ingang polikliniek, route 9 begane grond  In het Martini Ziekenhuis Groningen
Compagnonsplein 1    Van Swietenplein 1
9202NN Drachten  9728 NT Groningen
Tel: 0512-588870 Tel: 050-5245700

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

rabiësvaccin

Het rabiësvaccin bevat onschadelijk gemaakte gifstoffen van rabiësvirussen. Het beschermt tegen infecties met het rabiësvirus.

Het wordt gegeven als vaccinatie aan mensen die meer kans hebben op een rabiës-infectie.

Wat doet rabiësvaccin en waarbij gebruik ik het?

Infecties met virussen

Rabiës
Rabiës (hondsdolheid) wordt veroorzaakt door het rabiësvirus. Het is een onbehandelbare ziekte die bijna altijd dodelijk afloopt. Het is daarom belangrijk om rabiës te voorkomen met een vaccinatie. 

Oorzaak
U kunt het rabiësvirus krijgen als een besmet dier u een bijt, krabt of likt op een beschadigde huid. Het virus verspreid zich via het speeksel van besmette zoogdieren (vooral honden, katten en vleermuizen).

Rabiës voorkomen 
U kunt een inenting krijgen om deze ziekte te voorkomen. Na injectie maakt het lichaam afweerstoffen tegen het rabiësvirus. Als u dan in aanraking komt met dit virus kan uw lichaam dit sneller onschadelijk maken.

Lees meer over infecties met virussen . “

Vaccinaties

Sommige mensen lopen extra kans op een infectie met rabiës. Zij kunnen na 5 jaar een nieuwe vaccinatie (herhaling vaccinatie) nodig hebben. 
Dit is bijvoorbeeld het geval bij:

  • mensen in sommige beroepen die veel met mogelijk besmette dieren werken, zoals vleermuisonderzoekers;
  • reizigers naar landen met slechte medische voorzieningen. Als u in zo’n land een verwonding oploopt is het vaak niet mogelijk om u veilig tegen rabiës te laten vaccineren.
Lees meer over vaccinaties . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Deze ontstaan vooral doordat uw afweersysteem denkt dat er sprake is van een echte infectie. De bijwerkingen zijn dus een signaal dat het vaccin aanslaat.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn en ziek of niet lekker voelen. Bij kleine kinderen slaperigheid, prikkelbaarheid en ontroostbaar huilen.

  • Reacties op plaat van de injectie, zoals pijn, roodheid, verharding, zwelling en blauwe plek. Zelden jeuk.

  • Spierpijn

  • Misselijk gevoel. Zelden andere maagdarmklachten, zoals buikpijn, overgeven en diarree.

  • Opgezwollen lymfeklieren. U kunt deze klieren voelen in uw hals, oksels of liezen.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Duizelig gevoel

    Het beste kunt u even gaan liggen en uw benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Sta ook langzaam op uit bed of van een stoel.

  • Griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, koorts, rillen, gewrichtspijn of moe en zwak gevoel.

    Deze verschijnselen houden meestal niet langer dan 1 tot 2 dagen aan. Een enkele keer duren ze tot 2 weken.

  • Overgevoeligheid voor dit vaccin. U kunt dit merken aan huiduitslag, galbulten of jeuk. U kunt hier vooral last van krijgen bij een herhalingsinjectie. In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, benauwdheid, opgezwollen lippen, tong of gezicht, flauwvallen of een ernstige huidafwijking. Waarschuw dan meteen uw arts.

    In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit vaccin. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit vaccin niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Hartkloppingen

  • Wazig zien

  • Spierzwakte en spierverlamming

  • Opeens niet of minder goed horen

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik rabiësvaccin gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

Het vaccin werkt minder goed door de onderstaande medicijnen. Hierdoor bent u mogelijk onvoldoende beschermt. Overleg hierover met uw arts. Uw arts zal u extra controleren. Als het nodig is, krijgt u een tweede vaccinatie.

  • Medicijnen tegen kanker die het afweer onderdrukken, zoals dasatinib, imatinib en methotrexaat.
  • Bijnierschorshormonen (corticosteroïden), zoals dexamethason, betamethason, hydrocortison en prednisolon.
  • Medicijnen die het afweer onderdrukken, zoals azathioprine, ciclosporine en tacrolimus. Deze medicijnen worden bijvoorbeeld gebruikt bij reumatoïde artritis en na een orgaantransplantaties.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap of als u borstvoeding geeft. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen voor de baby.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Uw arts of verpleegkundige geeft de injectie in de spier van de bovenarm of in de huid.

Wanneer?

Om rabiësbesmetting te voorkomen

  • Bent u al eerder ingeënt tegen rabiës? Dan is 1 nieuwe inenting voldoende om minstens 5 jaar beschermd te zijn.
  • Bent u nog niet eerder ingeënt tegen rabiës? Dan heeft u 2 inentingen nodig. De tweede inenting krijgt u 7 dagen na de eerste inenting.
  • Werkt uw afweersysteem niet goed? Dan zijn vaak 3 inentingen met het rabiësvaccin nodig. De derde inenting krijgt u in de vierde week na de eerste inenting.

Na een beet, krab of lik van een mogelijk besmet zoogdier

Injectie in de spier

  • Als u tegen rabiës bent ingeënt, zijn 2 inentingen nodig. De tweede inenting krijgt u 3 dagen na de eerste inenting.
  • Als u nog niet eerder ingeënt bent tegen rabiës, heeft u 4 inentingen nodig. U krijgt de eerste 3 inentingen verdeeld in de eerste week. De laatste inenting krijgt u in de derde of vierde week na uw eerste inenting.
  • Werkt uw afweersysteem niet goed? Dan zijn 5 inentingen met het rabiësvaccin nodig. U krijgt de 5 inentingen verdeeld over een maand.
  • Ook kan een eenmalige injectie met antistoffen tegen rabiës nodig zijn. Deze injectie heeft u nodig als uw afweersysteem niet goed werkt en als u niet eerder of niet volledig bent ingeënt tegen rabiës. Dit moet zo snel mogelijk na de verwonding. Het heeft alleen zin als u de injectie met antistoffen binnen 7 dagen na de verwonding krijgt. Deze antistoffen beschermen u direct doordat ze het gif van het rabiësvirus onschadelijk te maken.

Injectie in de huid

  • Als u tegen rabiës bent ingeënt, zijn 2 inentingen nodig. De tweede inenting krijgt u 3 dagen na de eerste inenting.
  • Als u nog niet eerder ingeënt bent tegen rabiës, heeft u 6 inentingen nodig verdeeld over een week. U krijgt 2 inentingen per keer. 

Heeft u hoge koorts op het moment van injectie, bijvoorbeeld door een infectie? Stel de vaccinatie dan indien mogelijk uit tot u weer beter bent. De koorts kan namelijk verergeren.

Hoelang?
De bescherming tegen rabiës duurt minstens 5 jaar. Als u elke 5 jaar opnieuw 1 inenting krijgt, blijft u steeds beschermd tegen rabiës.