Bekijk het filmpje hieronder over medicijntekorten

Medicijnen uit de 24-uurs afhaalautomaat

Geen tijd om te wachten op uw medicijnen in de apotheek? Uw medicijnen afhalen wanneer het u uitkomt? 24 uur per dag, 7 dagen per week!

De afhaalautomaat is eenvoudig te gebruiken. Zodra uw medicijnen klaarliggen krijgt u per sms een code naar uw mobiele telefoon die u nodig heeft om uw medicijnen af te halen. U krijgt dan 3 dagen de tijd om uw medicijnen uit de afhaalautomaat te halen.

Medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden, verpakkingen met een afmeting groter dan een schoenendoos kunnen niet afgehaald worden uit de afhaalautomaat en zullen voor u in de apotheek worden klaargelegd.

Wilt u zich aanmelden voor de 24-uurs afhaalautomaat? Klik dan hier.

Medicatieoverzicht

  • Wilt u een medicatieoverzicht voor uzelf aanvragen? U kunt dit in de apotheek aan de balie afhalen, hiervoor hoeft u van tevoren geen telefonisch contact op te nemen. Zorg er wel voor dat u een geldig ID-bewijs bij u heeft.
  • Komt u voor iemand anders een medicatieoverzicht afhalen? Dan dient u een machtiging, met toestemming van diegene, in de apotheek in te leveren.
  • Vanwege privacy versturen wij geen medicatieoverzicht per e-mail.

Herhaalservice

Gebruikt u medicijnen voor langere tijd en heeft u nog geen automatische herhaalservice? Neem dan contact met ons op via 0594-612126, stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl of kom langs in de apotheek. Voor deze medicijnen hoeft u zelf geen recepten meer te regelen. Dat doen wij voor u. Dat bespaart u tijd en u hoeft ook niet bij te houden wanneer de medicijnen bijna op zijn. De huisarts en de apotheek zorgen er samen voor dat u uw herhaalmedicijnen op tijd heeft. Desgewenst krijgt u een bericht van ons zodra uw medicijnen klaarstaan voor afhalen of voor bezorgen.

Medicatierollen

Apotheek Grootegast kan uw medicijnen afleveren in medicatierollen, een systeem waarbij medicijnen per innametijdstip per dag verpakt worden. Ideaal voor als u veel medicijnen per dag moet slikken. Wilt u weten of u voor deze service in aanmerking komt of wilt u meer informatie, neemt u dan contact met ons via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Afhaallocatie Poiesz Opende

Woont u in Opende of in de omgeving en wilt u uw medicijnen dichterbij huis kunnen afhalen? Dat kan bij de servicebalie van supermarkt Poiesz in Opende. Wilt u hier gebruik van maken? Neem contact met ons op via 0594-612126 of stuur een mail naar info@apotheekgrootegast.nl

Bezorgservice

Laat uw gezondheid (tijdelijk) te wensen over? Hebt u daarbij speciale geneesmiddelen nodig? En kunt u niet zonder specifieke hulp- en verbandmiddelen? Apotheek Grootegast staat ook in moeilijke periodes graag voor u klaar! Als Apotheek Grootegast garanderen wij dat u uw genees- en/of hulpmiddelen op maat en tijdig krijgt geleverd en bieden wij u bovendien een optimale begeleiding. Uw gezondheid is onze drijfveer. Waar nodig zoeken wij in samenspraak met andere zorgverleners naar goede oplossingen voor specifieke problemen.

Bezorgtijden
Dagelijks van 13:00. tot 19:00 uur.

Wilt u gebruik maken van thuisbezorging van uw genees- en/of hulpmiddelen? Neem dan contact met ons op via 0594-612126 of info@apotheekgrootegast.nl. U kunt uw medicatie ook afhalen via de 24-uurs afhaalautomaat of bij afhaallocatie Poiesz Opende.

Openingstijden Apotheek Grootegast

Maandag t/m vrijdag: 8.00 - 17.30.
Zaterdag en zondag: gesloten.

Aangepaste openingstijden

***Op nationale feestdagen is de apotheek gesloten***
***Op 24 en 31 december (vallend op werkdagen) sluit de apotheek om 16.00 uur ***

Voor spoedgevallen kunt u na 17:30 uur, in het weekend en op feestdagen terecht bij:

Poliklinische apotheek Nij Smellinghe Poliklinische apotheek Martini
Bij ingang polikliniek, route 9 begane grond  In het Martini Ziekenhuis Groningen
Compagnonsplein 1    Van Swietenplein 1
9202NN Drachten  9728 NT Groningen
Tel: 0512-588870 Tel: 050-5245700

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

verteporfine

Verteporfine remt de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes in het netvlies.

Artsen schrijven het voor bij maculadegeneratie die tot slechtziendheid of blindheid kan leiden.

Wat doet verteporfine en waarbij gebruik ik het?

Maculadegeneratie

Slechtziendheid kan veel oorzaken hebben. Een daarvan is een ziekte die op oudere leeftijd meer voorkomt en maculadegeneratie wordt genoemd. 

Bij maculadegeneratie is het netvlies van het oog beschadigd. Het netvlies is het 'projectiescherm' waar het licht op valt. Het zorgt er zo voor dat u kunt zien. Bij maculadegeneratie is een plek van het netvlies aangetast, namelijk de gele vlek (macula). Dat is het deel van het netvlies waarmee u fijne details kunt zien, zoals bij lezen.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor dit deel van het netvlies kan slijten. Als reactie hierop ontstaan ontstekingen en een wildgroei aan bloedvaatjes.

Verschijnselen
Uw zicht neemt steeds verder af. U ziet steeds minder scherp en er blijft in het midden van uw beeld een vlek achter. Als maculadegeneratie niet wordt behandeld, zal uw zicht steeds slechter worden.

Behandeling
Meestal behandelen artsen maculadegeneratie met medicijnen die in het oog moeten worden ingespoten. Ook kan de arts verteporfine voorschrijven. Dit is een medicijn die als infuus in een bloedvat wordt gegeven.

Werking
Verteporfine stopt de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes in het netvlies. Hierdoor zal in de meeste gevallen de gezichtsscherpte niet verder slechter wordt. 

Lees meer over maculadegeneratie . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Wazig zien of slecht zien. Ook kunt u last hebben van zwarte vlekken, lichtflitsen of donkere schaduwen.

  • Zwak gevoel

  • Misselijk zijn

  • Pijn op de borst. De pijn kan uitstralen naar uw bekken, schouders en ribben.

  • Te veel vet en cholesterol in het bloed, waardoor de kans op hart- en vaatziekten groter wordt. 

    Heeft u al een te hoog cholesterol en/of vetgehalte in uw bloed? Geef dit dan door aan uw arts.

  • Klachten op de plaats van het infuus, zoals pijn, zwelling en ontsteking. 

    • Dit kan ontstaan doordat infuusvloeistof buiten de ader in het weefsel er omheen terechtkomt. Hierdoor kan het weefsel ernstig ontsteken en gaan zweren. Waarschuw direct uw arts of verpleegkundige bij klachten zoals roodheid, warmte en zwelling.
    • Zeer zelden kunt last hebben van een bloeding of verkleuring van de huid op de plaats van het infuus.
  • Klachten tijdens het infuus, zoals rugpijn, flauwvallen, hoofdpijn, duizelig zijn en benauwd zijn. Waarschuw uw arts als u hier last van krijgt tijdens het infuus.

  • Uw huid en ogen kunnen gevoeliger worden voor UV-licht. 

    • Bijvoorbeeld van de zon, de zonnebank of UV-lamp. Dit kan jeuk, roodheid en ernstige verbranding geven. Ook kunt u last krijgen van huiduitslag en huidverkleuring. 
    • Heeft u dit medicijn pas gekregen? Blijf dan uit direct zonlicht, tijdens de eerste 2 dagen nadat u dit medicijn heeft gekregen, vooral tussen 10:00 en 15:00 uur. Bescherm uw huid en ogen tegen de zon. Bijvoorbeeld met zonnebrandmiddel en beschermende kleding, zoals een hoed en een zonnebril. Ga niet onder de zonnebank. 

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Oogproblemen, zoals het loslaten van de netvlies, een bloeding in het oog, zwelling van het netvlies.

  • Hogere bloeddruk

  • Koorts

  • Meer gevoeligheid voor bijvoorbeeld pijn, doordat de gevoelszenuwen in huid extra worden geprikkeld door bijvoorbeeld druk of bij pijn. 

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk of galbulten.

    • Verder kunnen ook overgevoeligheidsreacties tijdens het infuus optreden als blozen, zweten, hogere of lagere bloeddruk, snellere of tragere hartslag, en epileptische aanvallen. Waarschuw bij deze klachten direct uw arts. 
    • Blijkt het dat u allergisch bent, dan mag u dit medicijn in de toekomst niet meer krijgen. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor verteporfine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik verteporfine gebruiken met andere medicijnen?

Van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend. Vertel uw arts altijd als u oogdruppels of oogzalven gebruikt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Autorijden?
Soms is het zicht bij maculadegeneratie zo erg aangetast dat u niet mag autorijden. Overleg hierover met uw arts.

Mag u wel autorijden? Na de injectie kunt u tijdelijk wazig zien. Rijd geen auto zolang u hier last van heeft.

Alcohol drinken en alles eten?
Ja dat kan. U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u of uw baby is als u met het medicijn stopt.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk.

Als uw arts vindt dat u borstvoeding kunt geven: wacht na het krijgen van het medicijn 2 dagen tot u borstvoeding geeft. Er is dan nauwelijks meer medicijn in de moedermelk.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Dit medicijn wordt in het ziekenhuis gegeven door een gespecialiseerde verpleegkundige of arts. U krijgt dit medicijn via een infuus in uw bloedvat. Het infuus duurt ongeveer 10 minuten.

Daarna zal de arts dit medicijn in het oog activeren. Dit zal de arts 15 tot 20 minuten na het infuus doen. Uw arts brengt dan een speciale lens op uw oog en zal uw oog met een laser behandelen. Dit duurt ongeveer 83 seconden.

Wanneer en hoe lang?
De arts bepaalt aan de hand van uw zicht of u dit medicijn opnieuw moet krijgen. Als het nodig is, dan kunt u dit medicijn 4 keer in een jaar krijgen.